Als jij nog maar één ding zou kunnen doen, wat zou dat dan zijn?

Elke dag, elk moment, kunnen wij kiezen. We hebben alles in ons om te creëren. En toch laten we onszelf tegenhouden door van alles en nog wat. Gedachten, gevoelens, angsten, overtuigingen. Het zijn allemaal blokkades waarmee je jezelf beperkt om te zijn wie je wilt zijn. Of om te gaan doen wat je eigenlijk graag wilt doen. Hoeveel kansen heb jij al aan je voorbij laten gaan?

Ik ken het van mezelf ook. Ook al heb ik er tegenwoordig vele malen minder hinder van dan voorheen. Wat ik heb ontdekt, is hoe ik mezelf die vrijheid kan gunnen. En dat heeft alles te maken met het naar binnen gaan en opruimen wat niet meer dient. En dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is niet onmogelijk. Jij kunt dat ook.

Als ik bij mensen zie wat het met ze doet als ze door hun barrières breken, is werkelijk fantastisch. Er hangt een prachtige gloed over de mensen, gelaatstrekken worden zachter, verbindingen worden sterker en intenser. Maar vooral zie ik veel opluchting en vreugde. Er is meer verlichting en vrijheid. En dan komen de geïnspireerde acties.

Het vraagt moed om door zo’n barrière te breken. Want vaak zijn ze al lange tijd omhuld met schaamte, onzekerheid, minderwaardigheid en misschien wel moedeloosheid. Wat heb jij al geprobeerd om jouw leven leuker te maken? Of toch op z’n minst gemakkelijker? Ik heb ontdekt dat het doorbreken van de barrières en de weg naar binnen, de enige manier is om tot jouw hartenwens en zielsverlangen te komen.

Het begin van die weg is het gevoel dat jouw leven niet compleet is. Dat je bijvoorbeeld voelt en ervaart dat je steeds in eenzelfde soort situaties terecht komt. Dat je het gevoel hebt aan het leven te moeten trekken, terwijl je het bij anderen vooruit ziet gaan. Het hoeft niet altijd iets heel duidelijks te zijn. Het kan ook een gevoel zijn dat je niet kunt duiden. Zo’n gevoel dat er iets over je heen hangt dat jou bijvoorbeeld een continue gevoel geeft van zwaarte, of treurnis, of tekort. Het zijn maar enkele voorbeelden. Alles begint met de gewaarwording en het herkennen van dit soort van gevoelens.

Misschien ben je al bezig met bewustwording. Dan kun je al ervaren wat ik bedoel met wat hierboven allemaal staat. Als je nog niet zo bekend bent met bewustwording, dan kunnen dit soort signalen het begin zijn van jouw bewustwording. Een nieuw begin van iets moois. Want hoe groter jouw bewustwording, hoe groter de grip op jouw leven en het Plezier, de Liefde, de Eenvoud en de Kracht zich zullen laten zien. Het is de weg naar jouw plek op deze aarde. De weg naar de beste versie van jezelf. De weg naar wie jij graag wilt zijn.

Na de herkenning volgt het proces van erkenning. Het moment dat je er klaar voor bent om er iets mee te doen. Soms kan dat best wel even duren. Misschien is het gevoel van jouw blokkade nog zo comfortabel of hebbelijk om mee te leven, dat het niet nodig is om die aan te kijken. Misschien voel je je nog niet ellendig genoeg om er echt iets mee te doen. Wij mensen lopen het liefste weg voor onze pijn. Niemand wil pijn. Maar in onze persoonlijke ontwikkeling is de weg van het aankijken van onze blokkades de enige weg naar liefde en vrijheid. Op weg naar dat comfortabel leven waar we allemaal naar verlangen.  Ook al denken wij vaak dat pijn van buiten komt, onze pijn creëren wij meestal zelf. Je maakt allerlei bedenkingen. Je laat je leiden door emoties. Je reageert je af op anderen. Je loopt weg voor confrontaties. Maar daarmee houd je je weg van jezelf.

Het is volkomen menselijk en heel begrijpelijk dat we zo reageren. Juist omdat we geen pijn willen voelen. Alles wat jij hebt meegemaakt is de bodem voor de dag van vandaag. De manier van opgroeien. Je sociale omgeving. De ervaren (on)veiligheid. Jouw pestverleden. Alles. Zelfs het margrietje in het grasveld kan een bijdrage hebben geleverd aan hoe jij je vandaag voelt. Het is alleen niet meer de weg zoals jij jezelf gelukkig kunt maken. Het is tijd om jouw mind om te draaien. Om jouw bewustzijn te vergroten en jezelf de liefde te gunnen die jij bent.

Ik schrijf dit niet helemaal zomaar. Ik ben bezig met iets nieuws en daar vertel ik je binnenkort graag meer over. Wil je niets missen, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrieven. Het kan jouw leven zomaar veranderen.

Volg Krachtig Anders via

Verrukking op de valreep

Heb jij dat nou ook wel eens? Dat je een structuur voor jezelf bedacht hebt, maar je voelt dat het niet werkt? Ik had voor mezelf een structuur bedacht om te bloggen en video’s te delen. Maar ik voelde deze week dat ik iets zou gaan missen. En dat iets is het lekker ongedwongen schrijven over de dingen die ik mee maak, wil doorgeven of leer. Ik was voornemens om mijn video’s ook te gebruiken als blog. Leuk idee en tijdbesparend. Maar dat is ‘m nu niet voor mij. Dus ben ik tot een andere structuur gekomen.Moest ik wel nog ff op de valreep een verhaal schrijven. Zie je ‘m ook? ‘ff moeten schrijven’. Ook zo’n lekker structuurtje 🙂 Wat ik ga doen is lekker wekelijks blijven schrijven en dan doe ik een aankondiging naar mijn nieuwe video.  

En er is meer (het lijkt wel sinterklaas). Want als je namelijk member wordt van de besloten facebookgroep “Laat je dromen niet verPESTEN”, dan kun je op een veilige manier jouw vragen stellen, je verhaal vertellen, of lezen hoe anderen met de dingen in hun leven om gaan. Als jou dat wat lijkt, ben je van harte welkom. Klik daarvoor op deze link en word ook een member.

Gisteren had ik een gesprek met iemand die bezig is met iets nieuws in de wereld te zetten. En niet zomaar iets nieuws. Maar echt iets van mega omvang. Maar waar ik nou zo ontzettend blij van werd, is de energie die daar rond hangt. Dat gevleugelde enthousiasme en de verruktheid waarmee ze daarover vertelde. Over de mogelijkheden en hoe ze het voor zich ziet. En dat is zo aanstekelijk.

Als ik dan naar mezelf kijk, dan voel ik wel dat ik op het stukje van de echte verbinding met verrukking nog wel wat te halen heb. Ik bedoel, mezelf kan ont-wikkelen. We hebben allemaal onze dingen in het leven waar we van mogen leren en waar we in kunnen groeien. En van het één wil je soms wat meer dan van het ander. Verruktheid gaat over creëren. Over je dromen waar maken en andere mensen helpen. Over iets in de wereld creëren waarvan je voelt dat het jouw ding is. Iets waarvan je helemaal blij en gelukkig wordt. Waar je je dus verrukt over voelt. Voel jij ‘m ook?

In de video van deze week vertel ik onder andere hoe gepest zijn jou heeft geleerd jezelf te beschermen door je af te sluiten. Maar eenmaal volwassen, dient dat beschermingsmechanisme je niet meer. Want het gedrag uit zich vanuit een aangeleerd patroon, en niet hoe je er op een volwassen manier mee om gaat. En daar zit voor mij nog wel een oud stukje. Ik sta mezelf namelijk weinig toe om verrukt te zijn. Ik denk dat ik mijn verrukte momenten wel op één hand kan tellen. En mocht je mij kennen en er schiet jou iets te binnen over momenten dat ik verrukt was, laat het mij dan zeker weten. Herinner je ook even jouw eigen momentje van verrukking. Count your blessings, het zijn er misschien wel meer dan we hebben onthouden.

De momenten van verrukking die ik mij kan herinneren gaan bijvoorbeeld over de giften die ik mocht ontvangen toen Krachtig Anders nog een project was. Ik kon niet geloven hoe ruim vrijgevig mensen kunnen zijn, zelfs als ze je niet kennen. Dat waren echt wel momenten van verrukking. Net als het slagen van de crowdfunding. Maar ook het uitbrengen van het boek was er één. Een boek dat heling bracht aan de mensen die hun verhaal verteld hebben. Maar ook een boek om anderen te inspireren.

Mijn laatste momentje van verrukking is dit. Ik wijk van mijn perfecte structuur af. Ik sta mezelf toe om mijn gevoel te volgen in plaats van mijn hoofd.

Wat was jouw laatste momentje van verrukking?

Volg Krachtig Anders via

Bewustwording, wat is dat eigenlijk?

 

In wording om bewust te zijn. Zegt het je iets of helemaal niets?

Bewustwording is o.a.

 • antwoorden krijgen op waarom je je voelt zoals je je voelt
 • inzicht krijgen in de frustraties die je dag bepalen
 • weten welke impact jou denken op jezelf heeft
 • begrijpen waarom je doet wat je doet
 • beseffen dat oorzaak en gevolg niet zonder elkaar kunnen

Als je jezelf nooit vragen stelt over jezelf, of waarom sommige dingen in jouw leven zich steeds herhalen, dan zullen situaties niet echt veranderen. Misschien wil je wel iets anders in je leven, maar lukt het je niet om een andere uitkomst te krijgen. Of misschien stel je jezelf die vraag helemaal niet.

Toen ik de eerste keer getrouwd was, ja, ja, een tweede keer was er ook, was ik niet tevreden met hoe het ging in mijn relatie. Het heeft enkele jaren geduurd en ik kon er maar niet achter komen hoe ik het kon veranderen. Hoe langer het duurde, hoe moeilijker ik het kreeg met vana alles. Zowel met mijn toenmalige partner als wat er in mijn leven maar niet lukte. 

Hoe harder ik op zoek ging en pushte en afdwong en verborg en ontweek en weerhield en probeerde en wilde doen slagen, hoe meer het ging tegenwerken. Tegenwerken op mijn eigen gevoel en mijn resultaten. Het meest verschrikkelijke maar tevens ook meest bevrijdende moment, was de ontdekking dat ik niet de enige vrouw in het leven van mijn partner was. Dat leidde uiteindelijk tot een scheiding. De dag dat ik mijn trouwring aan de wilgen hing, startte voor mij mijn bewustwording.

Soms moet er inderdaad iets ingrijpends gebeuren voordat je je een en ander over jezelf gaat realiseren. Zoals bijvoorbeeld leren zien wat mijn aandeel was in de relatie. Los van de impact van de gebeurtenis, is het nooit te laat om bewust te worden. Als je in je leven bent of wordt gepest, dan is bewustwording meestal niet een van de eerste dingen waar je je bewust van bent of wordt. En wanneer je jezelf niet goed kunt helpen door bijvoorbeeld hulp te vragen en te krijgen, keer je al snel in jezelf en ga je geloven dat er echt wel iets mis is met je. Ik was achtentwintig toen ik bewust begon te worden.

In hoeverre sta jij in contact met jezelf? Handel en denk je vanuit liefde, of sta je er niet bij stil?

Weet je bijvoorbeeld

 • waarom je snel geïrriteerd raakt
 • welke impact je op je omgeving hebt
 • welke impact je omgeving op jou heeft
 • of je goed voor jezelf zorgt
 • waarom je denkt zoals je denkt
 • waarom je handelt zoals je handelt

Het zijn onder andere vragen die jou inzicht geven in hoe je nu in het leven staat. Door jezelf deze vragen te durven stellen, is het begin van je bewust worden begonnen. Want wie ben je eigenlijk en wie wil je graag zijn.

Doordat je als kind, of zelfs op dit moment, gepest wordt, heb je geleerd dat je niet goed was zoals je op dat moment was. Ging het om je kledingstijl, je haarkleur, je grapjes, je oren, je verlegenheid? Het maakt niet uit waar het over ging. Wat jij hebt gedaan is dat je bent gaan geloven dat ze gelijk hadden. Jij hebt voor jezelf de waarheid gecreëerd dat het klopt wat ze zeiden. En in elke nieuwe situatie ben je daarvan de bevestiging gaan zoeken zodat je geloof in wat anderen van je vonden alleen maar sterker werd.

Dat gaan geloven heeft een gevolg gekregen in jouw verdere leven. Een groot gevolg voor wie je nu bent en wie je wordt. En als je dan misschien ook nog weinig steun en begrip van je omgeving hebt gehad, dan kan het gevolg nog vele malen groter zijn.

Ben jij er bijvoorbeeld van overtuigt dat het jou helpt

 • om weg te lopen van moeilijke situaties
 • om je gelijk te willen halen
 • te gaan huilen als je het niet kunt winnen
 • om ruzie te maken
 • als je kunt zeggen dat het aan de ander ligt

Het gaat je niet helpen om dichter bij jezelf te komen. En dat zeg ik niet zonder reden. Ik heb zelf moeten ervaren dat de overtuigingen die ik zojuist opsomde, echt niet werken om een fijner mens van jezelf te maken. Sterker nog, het houdt je op de plaats waar je nu staat. Of het laat je nog verder afdwalen van waar je eigenlijk wilt zijn. Het brengt je niet verder, ook al lijkt dat misschien soms wel zo. De ‘overwinning’ is maar van korte duur. Je zult opnieuw in gelijksoortige situaties terecht komen. En ze maken je moe. Hoe gek het misschien voor je klinkt, maar de bovengenoemde overtuigingen zijn energievreters. En die energie kun je beter in bewustwording steken.

Kijk je liever een vlog? Kijk dan naar de video hieronder.


Volg Krachtig Anders via