Hoogsensitieve pindakaas

Heb jij dat ook, dat je ideeën krijgt op de meest ongewone plaatsen. Ik stond deze morgen onder de douche en op dat moment voelde ik dat ik iets moest schrijven over introvert zijn en hoogsensitiviteit. Twee thema’s die nauw met elkaar verbonden kunnen zijn.

Gepest zijn gaat niet altijd letterlijk over een hele reeks van incidenten, variërend van woordgebruik tot fysieke handelingen.

Als kind heb ik mij bijvoorbeeld lang niet altijd begrepen gevoeld. Ik kon als kind niet onder woorden brengen wat ik nu op mijn leeftijd wel kan. Als kind kon ik niet overzien wat er precies gaande was en hoe ik daar op moest reageren. Als kind kon ik daarin dan ook niet om hulp vragen. Wanneer de omgeving signalen niet herkent en er nog maar heel weinig tot niets bekend is over hoogsensitiviteit, introversie en zelfs autisme, dan zullen ouder en kind elkaar niet goed kunnen verstaan.

Maandag bezocht ik mijn ouders en sprak ik met mijn moeder over mijn verleden. Over de momenten waarop ik niet te genieten was als ik thuis kwam van een logeerpartijtje, of een kampweek met de jongeren beweging. Ik had dan zoveel prikkels gehad dat ik die eerst weer moest kanaliseren. Ik had geen idee hoe dat moest. En mijn moeder had geen idee waarom ik zo overprikkeld reageerde. Had ik op dat moment behoefte aan rust, veiligheid en liefde, wat ik voelde, was dat ik niet begrepen werd. Op normale vragen, kon ik niet normaal antwoorden. Ik werd dan boos en voelde mij onbegrepen.

Begin deze week sprak ik Diana wiens zoon zich niet begrepen voelde door zijn juffrouw op de lagere school. Hij wist wat een klasgenootjes ging uitspoken of had gedaan, maar de juffrouw had geen ‘bewijs’ en kon de jongen niet helpen. Wat het met hem deed was dat hij zich onrechtvaardig behandeld voelde. Maar ook dat hij niet geloofd werd. Voor een kind van die leeftijd een moeilijke kwestie om te behappen. Gelukkig hebben zijn ouders hem goed kunnen opvangen. Maar de mama zei wel dat het een hele tijd heeft geduurd voordat haar zoon met het gevoel van de onrechtvaardigheid  van dat moment kon omgaan.

Oh, en ik heb er nog één. Ik moet spontaan denken aan één van mijn verjaardagscadeautjes. Het was zo goed bedoeld en eigenlijk zo grappig ook nog. Als kind en puber was ik verzot op pindakaas. Het liefst gecombineerd met allerlei zoetigheid zoals hagelslag, suiker en soms jam (je hoeft maar iets lekker te vinden). Mijn ouders hadden toegang tot een horecagroothandel en daar kocht mijn moeder groot in. Voel je ‘m al aankomen? Juist ja. Een hele tray van wel twaalf grote potten pindakaas kreeg ik in mijn handen gedrukt. Maar…dat…viel…voor…mijn…moeder…niet…in…de…verwachtte…aarde. Inmiddels zijn de potten wel leeg hoor. Haha. En ik denk dat er ook nog wel een ander cadeautje was.

Ook al zijn dit geen directe en concrete verhalen over pesten. Een kind kan dat wel op die manier beleven. Want in hoeverre is de situatie veilig om een volgende keer hetzelfde te doen. Als een kind gevoelig is, liggen situaties nou eenmaal ook gevoelig en kan de reactie van een volwassene ervaren worden als pesten. En dat terwijl dat niet de intentie van de volwassenen is.

Misschien dat dit bij jou ook raakt aan een situatie uit het verleden die jij als pesten hebt ervaren, maar wat eigenlijk geen pesten was. Hoe ga je daar nu dan mee om? Soms zijn patronen zo ingesleten dat we ze niet herkennen, totdat er een trigger komt die jouw bewust maakt van een onopgelost of onverwerkt stukje pestverleden.

  • Je bent snel geprikkeld
  • Je moet ontzettend je best doen om gehoord te worden
  • Je vermijd discussies omdat je het gevoel hebt dat je het toch niet kunt winnen

Herken jij je hierin, als iets dat bij jou hoort? Ik zeg je dat dat niet zo is. Door al onze ervaringen uit het verleden creëren wij gedachten en gedrag waar wij ons in eerste instantie grotendeels niet van bewust zijn. Zeggen mensen wel eens iets tegen jou over hoe je op hen overkomt? Dat zijn signalen die je mag bekijken om te zien of ze waar zijn en of het iets zegt over jou of over de ander. Een interessante piste om tot meer bewustzijn en geluk te komen in jouw leven.

Op 22 september a.s. staat de workshop ‘Van gepest naar geluk(t)’ gepland. Een dag waarop je met de kracht en geborgenheid van de groep jouw volgende stap helder krijgt. Want delen vermenigvuldigt. Een dag voor jezelf omdat je meer geluk in je leven wilt ervaren.

De dag is volledig verzorgd met lunch en versnaperingen. Maar kijk zeker even op de website voor meer informatie. http://bit.ly/2w9Z2rw

Volg Krachtig Anders via