Wanneer komt het nou…?

Soms hoor ik mensen zichzelf afvragen wanneer het nou eindelijk komt. Dat iets waar je je passie in gaat vinden, of waar je je drive uit gaat halen. Want iedereen lijkt te doen wat ze graag doen. En ze voelen zich ook nog goed met hun stralende lach. Dus is vaak het advies, vooral te doen wat je leuk vindt om te doen. Het lijkt bij anderen allemaal wel te lukken. Maar zij die zich dit maar blijven afvragen, voelen dat ze zich bij wijze van spreken voortslepen.

Ooit, want het is toch wel al lang geleden, was ik ook iemand die zich afvroeg wanneer het zich nou eindelijk eens liet zien. Maar gek genoeg lag het eigenlijk al voor mijn neus. Maar dat ontdekte ik pas toen ik er over struikelde. Het werd het boek ‘Krachtig Anders’ en uiteindelijk de gelijknamige onderneming.

We krijgen veel boodschappen over meditatie, rust vinden in jezelf, contact maken met het universum, doen wat je leuk vindt, doen waar je goed in bent,  waardoor het wel eens als een misvatting kan worden opgepakt dat ‘het’ zich aan je gaat openbaren. Maar omdat de dieperliggende betekenis niet zo bekend is bij die mensen, zullen zij gefrustreerd achterblijven want het komt maar niet.

Ik had wel wat ervaring met meditatie, lichaamswerk, psychologie, zelfkennis. Maar toch kreeg ik lang geleden niet te zien waar ik op zat te wachten. Want op de een of andere manier had ik het idee dat het van buiten moest komen. Zo heb ik spiritualiteit toen geïnterpreteerd. Achteraf gezien kan ik mij dat bijna niet meer voorstellen. En omdat ‘het’ maar niet kwam ontwikkelde ik een haat liefde verhouding met spiritualiteit. Ik verbande het zelfs naar een hoek als een sekte. So so, lekkere overtuiging.

Vele dingen die op ons pad komen, komen op een moment dat je het niet verwacht. Ons denken en voelen moeten op één lijn zitten en het liefst ook nog op een hoog level van energie. Het is belangrijk dat we eventuele onderliggende overtuigingen kennen. Als dat negatieve overtuigingen zijn, dan zullen die ons blokkeren waardoor denken en voelen niet op elkaar zijn afgestemd. Het gaat vooral om de bewustwording van jezelf. Er zijn nog zoveel mensen die leven in een patroon van onbewust zijn.

Het onbewuste zijn komt voort uit hoe wij zijn opgegroeid en in hoeverre wij onszelf vragen stellen over wie we zijn, wat we echt willen en hoe we dat gaan doen. Ons hele leven worden wij omgeven door mensen die allemaal handelen vanuit hun eigen perceptuele ervaringen van het leven. En het is afhankelijk van hoe wij onszelf ontwikkelen of wij andermans handelen, ons eigen leven laten beïnvloeden. Hoe meer beïnvloeding je hebt gehad, bijvoorbeeld door het pesten, hoe meer het je in je later leven kan hinderen om jezelf te zijn en het geluk met jezelf te vinden. Want daar zijn wij toch allemaal naar op zoek. Het geluk in onszelf.

Terwijl ik dit zit te schrijven, heb ik het korte geluk in mezelf gevonden. Ik zit hier namelijk ongelofelijk te genieten van een stroopwafel. Nou oké, van de tweede inmiddels. En de koffie is nog niet eens doorgelopen. Maar enfin, de supermarkt waar ik dus mijn boodschappen ga doen deelde van die plakzegeltjes uit als ik al mijn producten in de kar goed gescand had. Ik voelde me meteen weer op de kleuterschool, kan ik je zeggen. Bij goed gedrag of een goede prestatie kregen we ook een plakplaatje. Maar het leuke van de supermarktplaatjes is dat je bij een volle kaart een pak stroopwafels krijgt. En dat kregen we op de kleuterschool niet. Ik wilde de stroopwafels bewaren voor mijn visite, maar ik kan me niet beheersen. Dus ik vrees dat ik opnieuw inkopen moet doen.

Wat ik hier beschrijf is natuurlijk geluk van hele korte duur. En dat is echt niet het geluk wat je moet willen nastreven, want dan ben je met geluksmomentjes als deze over niet al te lange tijd een ‘gelukzak’. En pak dat alsjeblieft niet persoonlijk op. Ik vind de woordspeling gewoon grappig.

Het geluk dat je moet nastreven is dat je je happy voelt met wie je bent. En als dat niet zo is, dan wil ik je stilletjes in je oor fluisteren dat je je echt wel fijner gaat voelen als je issues van jezelf gaat herkennen, erkennen en oplossen. En iets luider zeg ik daarna dat je jezelf dat verplicht bent, want niemand is op deze wereld gekomen om zich alleen maar slecht te voelen. Naar mijn idee zijn we op de wereld gekomen ons beste zelf te worden en daarmee de ander te helpen. En als het een troost mag zijn. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, heeft zijn of haar eigen issues. Maar dat zien we vaak niet omdat ze ze niet laten zien. Of omdat onze perceptie zo gekleurd is, dat we ze niet herkennen. Je ‘moet’ het voor jezelf doen. Een ander doet het niet voor jou.

En het allerbeste wat je kunt doen om het geluk in jezelf te vinden, is in beweging te blijven. Door actie te ondernemen, ook al is het moeilijk. Want het is op basis van die actie dat je resultaat hebt. En resultaat kan opnieuw gebruikt worden om al dan niet bijgestuurde actie te ondernemen.

Mijn volgende actie in geluk op de korte termijn is mezelf te beheersen tot minimaal één stroopwafel per dag. Ik wordt namelijk moe van zoveel suiker. En, ik kan er dan tien dagen mee doen, in plaats van vier of vijf. En mijn actie voor de lange termijn is, naast Krachtig Anders, zoveel mogelijk kindjes te helpen met een Troostbeer. En dat schrijf ik op. Dat helpt namelijk. Wist je dat? Het helpt je om afspraken met jezelf of je doelen op te schrijven. Daarmee bekrachtig je datgene wat je wilt. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jij ook ergens op zit te wachten, of dat je een afspraak met jezelf hebt om een doel te behalen. Wil je het hieronder met mij delen.

Volg Krachtig Anders via