Bewustwording, wat is dat eigenlijk?

 

In wording om bewust te zijn. Zegt het je iets of helemaal niets?

Bewustwording is o.a.

 • antwoorden krijgen op waarom je je voelt zoals je je voelt
 • inzicht krijgen in de frustraties die je dag bepalen
 • weten welke impact jou denken op jezelf heeft
 • begrijpen waarom je doet wat je doet
 • beseffen dat oorzaak en gevolg niet zonder elkaar kunnen

Als je jezelf nooit vragen stelt over jezelf, of waarom sommige dingen in jouw leven zich steeds herhalen, dan zullen situaties niet echt veranderen. Misschien wil je wel iets anders in je leven, maar lukt het je niet om een andere uitkomst te krijgen. Of misschien stel je jezelf die vraag helemaal niet.

Toen ik de eerste keer getrouwd was, ja, ja, een tweede keer was er ook, was ik niet tevreden met hoe het ging in mijn relatie. Het heeft enkele jaren geduurd en ik kon er maar niet achter komen hoe ik het kon veranderen. Hoe langer het duurde, hoe moeilijker ik het kreeg met vana alles. Zowel met mijn toenmalige partner als wat er in mijn leven maar niet lukte. 

Hoe harder ik op zoek ging en pushte en afdwong en verborg en ontweek en weerhield en probeerde en wilde doen slagen, hoe meer het ging tegenwerken. Tegenwerken op mijn eigen gevoel en mijn resultaten. Het meest verschrikkelijke maar tevens ook meest bevrijdende moment, was de ontdekking dat ik niet de enige vrouw in het leven van mijn partner was. Dat leidde uiteindelijk tot een scheiding. De dag dat ik mijn trouwring aan de wilgen hing, startte voor mij mijn bewustwording.

Soms moet er inderdaad iets ingrijpends gebeuren voordat je je een en ander over jezelf gaat realiseren. Zoals bijvoorbeeld leren zien wat mijn aandeel was in de relatie. Los van de impact van de gebeurtenis, is het nooit te laat om bewust te worden. Als je in je leven bent of wordt gepest, dan is bewustwording meestal niet een van de eerste dingen waar je je bewust van bent of wordt. En wanneer je jezelf niet goed kunt helpen door bijvoorbeeld hulp te vragen en te krijgen, keer je al snel in jezelf en ga je geloven dat er echt wel iets mis is met je. Ik was achtentwintig toen ik bewust begon te worden.

In hoeverre sta jij in contact met jezelf? Handel en denk je vanuit liefde, of sta je er niet bij stil?

Weet je bijvoorbeeld

 • waarom je snel geïrriteerd raakt
 • welke impact je op je omgeving hebt
 • welke impact je omgeving op jou heeft
 • of je goed voor jezelf zorgt
 • waarom je denkt zoals je denkt
 • waarom je handelt zoals je handelt

Het zijn onder andere vragen die jou inzicht geven in hoe je nu in het leven staat. Door jezelf deze vragen te durven stellen, is het begin van je bewust worden begonnen. Want wie ben je eigenlijk en wie wil je graag zijn.

Doordat je als kind, of zelfs op dit moment, gepest wordt, heb je geleerd dat je niet goed was zoals je op dat moment was. Ging het om je kledingstijl, je haarkleur, je grapjes, je oren, je verlegenheid? Het maakt niet uit waar het over ging. Wat jij hebt gedaan is dat je bent gaan geloven dat ze gelijk hadden. Jij hebt voor jezelf de waarheid gecreëerd dat het klopt wat ze zeiden. En in elke nieuwe situatie ben je daarvan de bevestiging gaan zoeken zodat je geloof in wat anderen van je vonden alleen maar sterker werd.

Dat gaan geloven heeft een gevolg gekregen in jouw verdere leven. Een groot gevolg voor wie je nu bent en wie je wordt. En als je dan misschien ook nog weinig steun en begrip van je omgeving hebt gehad, dan kan het gevolg nog vele malen groter zijn.

Ben jij er bijvoorbeeld van overtuigt dat het jou helpt

 • om weg te lopen van moeilijke situaties
 • om je gelijk te willen halen
 • te gaan huilen als je het niet kunt winnen
 • om ruzie te maken
 • als je kunt zeggen dat het aan de ander ligt

Het gaat je niet helpen om dichter bij jezelf te komen. En dat zeg ik niet zonder reden. Ik heb zelf moeten ervaren dat de overtuigingen die ik zojuist opsomde, echt niet werken om een fijner mens van jezelf te maken. Sterker nog, het houdt je op de plaats waar je nu staat. Of het laat je nog verder afdwalen van waar je eigenlijk wilt zijn. Het brengt je niet verder, ook al lijkt dat misschien soms wel zo. De ‘overwinning’ is maar van korte duur. Je zult opnieuw in gelijksoortige situaties terecht komen. En ze maken je moe. Hoe gek het misschien voor je klinkt, maar de bovengenoemde overtuigingen zijn energievreters. En die energie kun je beter in bewustwording steken.

Kijk je liever een vlog? Kijk dan naar de video hieronder.


Volg Krachtig Anders via