Waarvoor zou jij twee kalkoenlapjes inruilen?

Vorige week zat ik te bellen met een lieve vriendin. Op dat moment zit zij in de auto. ‘Ik dacht’, zegt ze, laat ik maar meteen boodschappen gaan doen. Ze bedoelde dus om ondertussen met mij te bellen. Doen we wel vaker. Goed gecombineerd. Dus so far, so good.

Nou weet ik waar ze normaal boodschappen gaat doen, en toen dacht ik: dat wordt een kort gesprekje. Geen probleem, bellen we snel weer. Maar we bleven maar babbelen en babbelen. ‘Zeg’, vroeg ik na een kwartier, ‘waar ga jij eigenlijk boodschappen doen? ‘Oh’, zegt ze, ‘ik ga twee kalkoenlapjes halen bij die goede slager’.

Ik lig meteen in een deuk van het lachen. Want die goede slager, moet je weten, die woont 14 kilometer verderop. Daar gaat ze dan, ik weet niet hoe lang, in de rij staan voor die twee kalkoenlapjes. En dan rijdt ze diezelfde 14 kilometer terug naar huis om ze te bakken en op te eten.

Nou ben ik absoluut voor kwaliteit, zowel in tijd als in andere dingen. Maar nu moest ik mij, toen ik een beetje uitgelachen was, toch even achter mijn oren krabben. 14 kilometer rijden voor twee kalkoenlapjes! Als ik dat spiegel aan hoe ik mijn tijd en geld besteed, dan zou mij dat te veel tijd en geld kosten, en het levert mij ook nog eens veel onrust op. Je mag mij voor gek verklaren, maar ik doe één keer per week mijn boodschappen aan de hand van mijn weekmenu. Nooit gedoe over wat ik zal gaan koken. En ik kook echt heel graag. Ik heb alles in huis wat nodig is die week. En ik houd geld over want er blijft mij tussendoor niks extra’s aan mijn vingers plakken bij de kassa.

Misschien ben ik wel teveel in controle of te gestructureerd, maar ik houd van een efficiënte manier van geld uitgeven en boodschappen doen. Op deze manier houd ik meer van beide over voor andere leuke, praktische en misschien ook noodzakelijke dingen.  En by the way, zo’n drie kilometer bij haar vandaan, ligt ook een hele goede slager. Heb ik haar subtiel aan herinnerd. Was ze blij mee. Heb ik haar mooi kunnen helpen om de volgende keren tijd over te houden voor die andere dingen.

Maar daar gaat het toch om! Dat je meer gedaan krijgt en meer overhoudt in minder tijd, zonder lek te gaan en leeg te lopen. Energy management. Het is niets anders dan goed voor jezelf zorgen en aan je bewustwording werken. Zorgen dat je lief bent voor jezelf en de ander. Slim omgaan met je tijd en geld. Leren accepteren dat het is wat het is en de bereidheid hebben om te doen wat nodig is. En dat is een magische formule.

Hoe zit het met jouw energy management? Houd jij tijd over? Of loop je te vaak te veel achter jezelf aan? En ga nou niet als een gek een efficiënts planning maken, want dat werkt toch niet. Kost teveel energie. Je helpt jezelf beter door eens rustig naar jouw tijdsbesteding te kijken. En dan kun je werkzaamheden of acties met elkaar gaan combineren en in de praktijk gaan brengen. Testen en bijsturen.

En nog even dit. Ik mocht er iets leuks van maken voor mijn wekelijkse mail, zei ze. Dus lieve vriendin, dank je wel voor jouw doldwaze inspiratie.

Volg Krachtig Anders via