Je plek innemen vanuit Plezier, Liefde, Eenvoud en Kracht

Het einde van het jaar is weer in zicht. De donkere en koude dagen omringen ons. Heerlijk frisse wandelingen. Lekker knus bij de kachel. De feestdagen. Echt een tijd om naar binnen te keren. Want wat in jou mag nog extra aandacht krijgen? Welk deel in jou wacht op meer licht?

Om delen in jezelf aan te durven kijken, is moed nodig. Zeker wanneer er angst of schaamte overheen ligt. Dat kan zo’n dikke laag zijn, dat je je soms helemaal niet bewust bent van die angst en/of schaamte. Je hebt jezelf geleerd om er op een dusdanige manier mee om te gaan, dat je denkt dat het er niet meer is. En door dat te denken, hoef je het dus ook niet te voelen. Het bepaalt dan wel nog op de achtergrond mee hoe jij jouw leven leeft.

Voelen en doorleven, het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven om te groeien. Want door te voelen, ga je zien wat in jou nog aandacht nodig heeft. Angst is wat dat betreft een zeer voor de hand liggend thema. Want angst weerhoudt velen van ons ervan om ons echte potentieel te leven. Om dus echt te gaan doen waar je wellicht als kind al van droomde.

Angst kan je er van weerhouden om je dromen te leven. Maar angst kun je ook als aanmoediging inzetten. In je hoofd spelen zich allerlei gesprekken af als angst om de hoek komt kijken. Hoe bewust ben jij je van al die stemmetjes? In eerste instantie heb je er misschien nog niet zo bewust naar geluisterd. Maar wat hoor je als je bewust naar de stemmetjes van jouw angst luistert?

Het is een interessante oefening om die stemmetjes eens aan een kant van een dubbelgevouwen blad papier op te schrijven. En op de andere helft schrijf je dan de gedachten op die je er liever voor in de plaats wilt denken. Jij bent het, die jouw gedachten kan veranderen. Jij bent jouw eigen leider, jouw koningin, jouw koning. Niemand anders maakt jouw gedachten. Jij creëert ze op basis van wat je meemaakt. Maar angstgedachten zijn een illusie. Ze komen voort uit alles wat je tot dan toe hebt meegemaakt en opgeslagen.

Wanneer je kunt gaan zien dat die stemmetjes jou in je greep houden om niet datgene te doen wat je echt wilt doen, dan kun je jezelf die symbolische schop onder de kont geven. Dan kun je patronen gaan doorbreken en moedige stappen zetten. Loskomen van je angsten is soms ontzettend eng. Maar als je voelt dat het je goed zal doen, en als je voelt dat je verlangen groter wordt dan je angst, dan ga je het doen.

Deze week maakte ik deel uit van een groep vrouwelijke ondernemers. En niet geheel toevallig was het thema ‘angst’. Het is zo’n universeel thema, dat het dus niet verwonderlijk was dat ook deze groep vrouwen het allemaal kent. Want we hebben het allemaal. Vrouwen, mannen, jong, oud, wel of niet succesvol, startend of gevestigd ondernemer, middenklasse of miljonair. Iedereen maakt dingen mee in het leven die angst met zich meebrengen. En als we ons daarvan bewust worden, dan kunnen we gaan leren hoe we vanuit liefde door die angst kunnen breken, om weer terug te komen bij wie we eigenlijk zijn vanuit ons diepste wezen.

Maar wat gebeurt er met jou als ik je zeg dat je niet bang bent voor de angst zelf, maar dat je bang bent voor wie je eigenlijk echt bent of wilt zijn. Want in hoeverre gun jij jezelf het leven dat je graag wilt leven? Gun jij het jezelf om echt gelukkig te zijn? Jezelf voorstellen hoe gelukkig je je zou voelen, is nog iets anders dan het ook echt leven. Op het moment dat je dat doet, dan wordt jouw angst een boodschapper die jou aanzet tot actie, in plaats van angstgedachten. Angstgedachten kunnen zelfs leiden tot passiviteit en een gevoel van lamgeslagen zijn. Iedereen is in staat om een gelukkig leven te creëren. Het gaat er om hoe je om wilt gaan met dat waartoe angst jou aanzet.

2020 wordt een bijzonder jaar. Een jaar waarin mensen steeds meer vanuit hun kracht gaan leven. Een jaar waarin veel gaat veranderen voor mensen. Zowel in hun persoonlijke ontwikkeling als in relaties met eender wie of wat. Mensen willen meer authenticiteit. En daarom is het natuurlijk niet helemaal toevallig dat Diana en ik in het weekend van 02-02-2020 de super gave Krachtig Anders Meesterschap Retreat organiseren. Wij willen mensen helpen door ze weer in contact te brengen met hun authenticiteit, zodat ze hun plek in hun leven kunnen innemen. En je PLEK innemen staat voor Plezier, Liefde, Eenvoud en Kracht. 

Volg Krachtig Anders via