Loslaten. Hoe doe je dat nou eigenlijk?

Dat is een goede vraag, denk ik als mensen mij dat vragen.

Loslaten heeft veelal te maken met het nemen van een innerlijk besluit. Een waar besluit gaat over iets waarvan je in al jouw cellen weet en voelt dat het klopt. Dat je het voor 100% gelooft. En dat je, als dat nodig is, je verantwoordelijkheid daarvoor neemt.

Vaak gaat er aan loslaten een proces van denken, voelen en ervaren vooraf. En om dat kracht bij te zetten kun je bijvoorbeeld gebruik maken rituelen. Hieronder deel ik met jou zes rituelen die je kunt toepassen om bijvoorbeeld negatieve overtuigingen los te laten. Op dezelfde manier kun je ook emoties loslaten.

Schrijf het op

Schrijf, het liefst met pen, alles op wat je dwars zit. Wat je anders wilt. Wat je frustreert en waarom. Schrijven vertraagt. Het maakt je bewuster van wat je voelt. Schrijven is de taal van je hart. Je ziet de woorden en zinnen zich vormen op papier. Aan woorden koppelen we gevoelens. En zo kom je dus weer aan je gevoel. Als je klaar bent met schrijven, kun je het papier verbranden. Omdat vuur één van de vijf elementen van de natuur is, wordt jouw schrijfsel in de energie van het vuur getransformeerd. Vertrouw erop dat het voor je geregeld wordt.

Verbind je met je innerlijk

Sluit je ogen en vraag om beelden van je frustratie te zien. De beelden komen rechtstreeks uit je ervaring en staan meteen in verbinding met je gevoel. Doorvoel ze zonder er in te verdrinken. Misschien moet je huilen, schreeuwen of in een bepaalde houding gaan liggen. Doe het en doorleef het. Emoties zijn eindig na negentig seconden. Duurt het langer, dan zit je ofwel in je hoofd en laat je je meeslepen door je ego, of je pijn/trauma is zo groot dat een gesprek met een professional je wellicht meer duidelijkheid kan brengen.

Neem een rituele douche

Spoel je aura schoon en laat alle negatieve gedachten en gevoelens met het water mee wegstromen. Steek eventueel voor het douchen kaarsjes aan en speel muziek die jou in een hogere trilling brengt. Spreek tijdens het douchen de zin uit: Alle energie van anderen die mij niet dient laat ik wegvloeien naar de aarde die het transformeert. Vertrouw erop dat het ook zo gebeurt. De energie van water staat in verband met onze emoties.

Dans

Om vastgezette energie weer te kunnen laten stromen, is dansen een hele fijne manier. Je bent in beweging. Gebruik al je lichaamsdelen en geef je over aan muziek waar je helemaal blij van wordt. Beweeg je armen, benen, handen en voeten. Draai met je hoofd. Maak verbinding met de aarde. Stamp een aantal keren goed op de grond. Zing mee met de muziek en laat je even helemaal gaan. Laat ondertussen, net als bij de douche, alle beperkende energieën wegstromen door je voeten.

Doe iets onverwachts

Door iets te doen dat je nog nooit gedaan hebt, ga je hele andere gevoelens ervaren dan in je eigen welbekende kringetje rond te draaien. Daag jezelf uit door eens iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Je mind is tijdelijk verlost van de druk, gedachten en gevoelens die je normaal gezien op je plek houden. Het is heel goed mogelijk dat je in de ruimte die je creëert, tot nieuwe inzichten of oplossingen komt, zodat je nadien ervaart dat je iets hebt kunnen loslaten.

Geef je over

Ben je moe, kom je niet verder, heb je geen inspiratie? Geef je over aan wat je nodig hebt. Vaak zitten we er met ons hoofd tussen omdat we bijvoorbeeld vinden dat we ons aanstellen, dat we gewoon even moeten doorzetten, dat anderen het ook gewoon doen, dat het wel weer voorbij gaat of dat anderen er wel een idee over hebben hoe we bezig zijn.

Vaak ongemerkt gaan we te ver. En door toe te geven aan je behoefte, geef je jezelf rust en ruimte om op te laden, nieuwe ideeën op te doen zodat je weer vooruit kunt met hernieuwde energie.

Loslaten is een proces

Loslaten is een proces van leren wat voor jou werkt. Leren wanneer je waar behoefte aan hebt en hoe je het snelst weer tot jezelf komt. Loslaten is leren waarom je in bepaalde patronen (verstrengeld) zit of terechtkomt. En het is na de herkenning en erkenning dat je begint met transformeren en het proces van loslaten. Er zijn natuurlijk meerdere momenten en situaties in je leven waarop loslaten van toepassing is. Dat begint al vroeg, wanneer je voor het eerst naar school gaat bijvoorbeeld. En later leer je omgaan met liefdesverdriet. Mensen die hun baan verliezen of door ziekte thuis komen te zitten. Bij alles waarbij we een vorm van verlies ervaren, komen we in aanraking met leren loslaten.

Toch zijn het juist die momenten dat we er ook op mogen vertrouwen dat we niet alleen zijn. We krijgen altijd hulp uit de ongeziene wereld. Ze staan naast ons en achter ons. Hoe meer je je ervan bewust bent en hoe fijngevoeliger je wordt voor energie, hoe beter je het voelt en er mee om kunt gaan. Ze zijn er altijd en reiken je via woord, beeld of geluid de hand om hun taal te leren verstaan. Vraag ze om hulp. Zo vaak als je wilt. Let vervolgens op de signalen.

Met ‘ze’ bedoel ik bijvoorbeeld voorouders, engelen, gidsen, opgestegen meesters en andere energieën. Kijk en voel wat bij jou past.

Wat zou jij willen leren loslaten? Of anders gezegd. Wat zou jij anders willen leren vasthouden?

Volg Krachtig Anders via