Hoe de overtuiging tijdens mijn communie mijn leven bepaalde

Onlangs kwam ik terecht in een situatie, welke ik als meisje heb meegemaakt toen ik acht jaar was. Ik wil dat heel graag met jou delen, omdat ik er een hele belangrijke boodschap in vond.

Ik was een meisje van acht jaar en ik deed mijn communie. Het was vrij gewoon bij ons in de klas dat iedereen die de communie deed, thuis een horloge kreeg. En ik wilde dat ook, want ik hoorde die buzz van mijn klasgenootjes die allemaal een horloge gingen krijgen. Dus ik dacht, ik ga ook een horloge krijgen. En ik keek daar echt heel erg naar uit. Als we dan na de kerkdienst naar huis gaan, dacht ik, dan krijg ik ook mijn horloge.

Hoe groot was de teleurstelling toen ik een fiets kreeg. Ik was al anders dan andere kinderen. En nu was ik weer anders. Ik was daar heel verdrietig van. Ik had heel veel emoties die ik niet kon kanaliseren. Ik begreep niet hoe ik er mee om moest gaan. Ik begreep ook niet goed wat er gebeurde, als alleen dat ik gewoon echt super verdrietig en teleurgesteld was. Het huis zat vol familie en er werden ook grapjes gemaakt. Maar ik kon ze niet handelen.

Maar wat is nou de onderliggende boodschap voor mij. Wat ik daar namelijk geleerd heb is dat het uitspreken van verlangens onveilig is. En dat klinkt een beetje gek, en toch heb ik op dat moment in mijn systeem ingeprent dat het uitspreken van verlangens niet veilig is. Het heeft lang gevolgen gehad voor mijn leven. Want ik sprak mijn verlangens niet uit, laat staan dat ik mijn behoeftes kon onderscheiden.

Dit inzicht kreeg ik dus. Je hebt dat soms. Wellicht dat jij dat ook wel eens hebt. Dat je op een bepaald moment plotseling terugdenkt aan een situatie en dat je een inzicht krijgt. Voor mij heeft het zoveel gevolgen gehad. Dat ik mij heb afgesloten omdat ik niet durfde te zeggen wat ik wilde. Dus ik kon ook niet gaan staan voor wie ik in de kern ben.

Waar ik nu dus achter kom, en ik weet dat natuurlijk wel al langer, is dat het uitspreken van je verlangens, van je behoefte, super belangrijk is om veel beter te weten wie je bent. En het is een spiegel van de mensen die je in je omgeving hebt. Want als mensen jou iets niet kunnen geven, is het natuurlijk aan jou, hoe belangrijk het voor jou is om dat van die persoon niet te krijgen. En wat dat dan betekent voor de verdere relatie.

Sowieso is het als hoog sensitief persoon soms ook wel lastig om aan te geven wat je wilt, want je bent natuurlijk super kwetsbaar als je daarin nog niet zo geoefend bent. Dat kan leiden tot een gevoel van afwijzing. Want je kunt een nee krijgen als je je behoefte uitspreekt, als je je verlangen uitspreekt. En eerlijk is eerlijk, niemand wil een nee. We  zouden allemaal heel graag krijgen wat we willen, maar zo zit het leven niet in elkaar. Maar wel dat je leert omgaan met een nee. En dat dat niks over jou zegt, maar dat die persoon jou daarmee niet kan helpen.

Voor mij was het een super belangrijk inzicht. Niet dat ik mijn verlangens en behoeftes tot nu niet geuit heb, maar het heeft heel lang consequenties gehad in mijn leven waardoor ik dus heel veel op afstand heb gehouden. En ook heb ik gedacht dat ik het niet waard was dat ik mocht ontvangen en dat had ook een relatie met geld. Nu sta ik open om te mogen ontvangen. En dat is iets wat wij vrouwen heel erg mogen leren. Leren ontvangen. Durven vragen en leren ontvangen, want wij zijn super krachtige vrouwen. Ik ben iemand die snel geneigd is om te denken dat ik het wel alleen kan. Maar we hebben elkaar gewoon super hard nodig. En het is ook super fijn, en heel erg leuk om met elkaar samen te zijn en uit te wisselen en te groeien en te spelen.

Wat heb ik ermee gedaan. Bij mij kwam de bewustwording dat ik mezelf tegenhield omdat ik moeite had met afwijzing. Ik ben dus mondjesmaat gaan uitspreken wat ik nodig had. En als ik voelde wat ik nodig had, zocht ik mensen op waarbij ik mij veilig voelde om die vraag te stellen, en waarvan ik dus ook een nee kon incasseren. Dat is wel belangrijk.

Dus krachtige vrouw, durf te voelen, durf te vragen en durf te ontvangen.

Veel liefs

Mariëtte

Word lid van de besloten community ‘De Godin in jou’ De plek voor ambitieuze hoog sensitieve vrouwen die verlangen naar passie en vrijheid

Volg Krachtig Anders via