Vreugde

Levenskracht, Zon. Ze zijn sterk met elkaar verbonden
Licht, vreugde, ze wonen naast elkaar
In jouw ziel

Jij bent jouw ziel. Jouw ziel ben jij. En wanneer je van daaruit durft te leven breng je mensen jouw licht en jouw vreugde. En dat is aanstekelijk. Want jij wilt je toch ook licht en vreugdevol voelen.

Vreugde is een gevoel dat uitstijgt boven vrolijkheid, blijheid, je geweldig voelen. Vreugde is de taal van de ziel. Het is in totale verbinding zijn met wie je bent. Vreugde gaat niet gepaard met uitbundig gejuich en gedrag. Nee, vreugde is een intens innerlijk gevoel. Vreugde is meestal iets dat je niet goed onder woorden kunt brengen. Denk maar eens aan het moment dat je verliefd was. Kon je daar woorden voor vinden?

Vreugde kan je soms overweldigen. Het kan je doen laten overstromen van gelukzaligheid. Wanneer je je bewust bent van het verschil tussen het gevoel van vreugde en blijheid, dan kun je ermee gaan oefenen. Want hoe meer je verbonden bent met je ziel, hoe meer vreugde je gaat ervaren.

Maar hoe doe je dat? Je meer verbinden met jezelf. De basis is dat je je bewust bent van je ademhaling. Neem daarvoor elke dag een of meerdere momenten rust van minimaal vijf minuten. Ga ergens rustig en comfortabel zitten of liggen. Sluit je ogen. Zucht een paar keer diep en voel hoe je lichaam zich langzaam ontspant. Nu ga je rustig inademen door je neus en uitademen door je mond. Volg als het ware je ademhaling met je ogen naar je buik en terug naar je mond. Je voelt je buik langzaam op en neer gaan. Merk je dat je wordt afgeleid door een gedachte, plaats die gedachte dan op een voorbijdrijvende wolk en ga met je aandacht weer terug naar je ademhaling. Na verloop van tijd, misschien wel dagen of weken, ga je merken dat je gemakkelijker dingen los kunt laten. Dat je je misschien niet meer zo druk maakt om bepaalde zaken. Of er komen spontaan nieuwe ideeën in je op. Het kan allemaal.

Wanneer je wel aandacht gaat schenken aan gedachten die in je opkomen, dan ben je bezig met waar je al mee bezig was. Vasthouden en in stand houden. Je communiceert dan met je ego. Maar wanneer je die gedachten laat zijn voor wat ze zijn, dan geef je jezelf ruimte. En dat is hoe veel mensen dat noemen, loslaten. Dat gaat niet altijd in één keer, loslaten. Sommige gedachten en emoties hebben zich aan ons vastgeklampt. En soms lijkt het wel of ze zich hebben ingegraven om nooit ontdekt te hoeven worden. 
Start daarom met die vijf minuten per dag. Bepaal voor jezelf wat daar jouw beste moment voor is. Als je net wakker bent. Of na de lunch. Het maakt niet uit. Het is jouw moment.

Op welke manier creëer jij vreugde?

Volg Krachtig Anders via