Gepest zijn bepaalt hoe je kiest

Gepest zijn bepaalt de manier van keuzes maken in je leven. Op korte termijn, maar ook op lange termijn. Het is de betekenis die je geeft aan een ervaring die zich in jouw onbewuste nestelt. En als je (meerdere keren) in een pest-situatie komt, zul steeds sneller op dezelfde manier handelen. Namelijk vanuit angst.

Bijvoorbeeld, als je bent gepest door iemand met een stoer uiterlijk, dan ben je in toekomstige situaties eerder wantrouwend tegenover stoere mensen. Je hebt ze geassocieerd met pijn en afwijzing. En omdat niemand het fijn vindt om pijn te hebben, willen we die pijn graag vermijden. Dat doen we met zowel emotionele pijn als met fysieke pijn. We nemen bijvoorbeeld letterlijk een andere houding aan om minder pijn te voelen. Of we nemen (te snel) een pilletje.

Als je veel pest-pijnen meemaakt, en ze ook vermijd, raak je ver van jezelf verwijderd. Verwijderd van wie je bent en wie je wilt zijn. Je leeft dan een leven op basis van pijn en vermijding. Het enige medicijn dat werkt ben je zelf. Het is jouw bereidheid die nodig is om het natuurlijke medicijn dat liefde heet, te zoeken en toe te laten.

Dat klinkt te gemakkelijk? Je hebt gelijk. En toch is het alleen maar dat. Het is aan jou om te bepalen hoe je je zoektocht naar zelfliefde invult. Maar het is alleen de liefde voor jezelf die jou helpt het leven te creëren waar je naar verlangt.

Het meisje in de video hieronder heeft de angst ontwikkeld dat wanneer ze voor zichzelf opkomt, ze geslagen wordt. De angst op deze leeftijd is zo fundamenteel bepalend voor de toekomst, dat wanneer ze geen hulp krijgt, zij het leven van haar dromen niet kan waarmaken. En wanneer zij de liefde voor zichzelf, nu of later, niet kan vinden, gedachten over zelfdoding als vanzelf naar de oppervlakte komen. Hoeveel kinderdromen moeten er nog verPEST worden?

Volg Krachtig Anders via