Hoe consequent ben jij?

Als je weet waarom je iets doet of wilt doen, dan is het gemakkelijker om consequent te handelen. Dit is een waardevol inzicht als je gepest bent en je ervaart nog steeds de gevolgen daarvan. Maar ik moet wel eerlijk iets bekennen.

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik iedere dag mijn dag start met wandelen in het kasteelbos bij mij in de buurt. Prachtige locatie zo vroeg op de dag. Maar op dit moment vertoont die afspraak behoorlijke hiaten tussen mijn waarom en ook echt consequent gaan wandelen.

Maar je consequent handelen volgt echt wel je waarom. Neem bijvoorbeeld het moment dat ik besloot om te stoppen met roken (whoop whoop, alweer een jaar rookvrij). Ik luisterde meer dan een jaar geleden een podcast over stoppen met roken. Daarna somde ik vijf redenen op waarom ik zou willen stoppen met roken; helderder denken, mooiere huid, geld overhouden, gezonder voor mijn lichaam en meer tijd voor andere dingen. (dit mag trouwens ook in een andere volgorde 😊 ) Super goede redenen vond ik zelf. Van het ene op het andere moment ben ik gestopt en heb ik de knop omgezet. Telkens als ik zin kreeg in een sigaret, somde ik voor mezelf mijn waarom op. Heb ik nu geen trek meer in een sigaret? Ja soms wel, maar ik wil absoluut niet meer die waas in mijn hoofd. Maar wel een betere gezondheid en mooiere huid, een heldere geest, meer geld en tijd.

Roken is een verslaving. Niet consequent handelen naar je waarom ook. Een verslaving? Ja, een verslaving. Door een verslaving in je leven te hebben, onderdruk je een confrontatie met jezelf. Het is een vlucht van iets wat aandacht van je vraagt. Wij mensen zijn er zo op getraind om in onze comfortzone te vertoeven dat iedere verandering die extra inspanning van ons verlangt een beroep doet op onze veerkracht en of we het ook echt wel willen. Daarom is het super belangrijk om je waarom te kennen.

Het is natuurlijk een beetje raar dat ik jou nu vertel dat het super belangrijk is om je waarom te kennen om in actie te komen, terwijl ik in het begin schrijf dat ik mijn eigen waarom in verband met wandelen niet goed naleef. Soms gaat het zo. We zijn mensen in ontwikkeling. Je begint ergens aan en op een bepaald moment raakt het wat in het slob. Maar als je echt doordrongen bent van je waarom, dan achtervolgt je eigen afspraak jou en voel je dat je niet eerlijk bent met jezelf. Je weet waarom je het wilt doen, dus pak je de draad toch weer op. Zo gaat het ook met mijn wandelingen.

Ook al ben ik met wandelen nu niet hèt ideale voorbeeld, ik hoop toch dat ik je iets heb kunnen meegeven over waarom je waarom bepalen zo belangrijk is. Maar ook dat ik je heb laten zien dat ik ook ik maar een mens ben.

Volg Krachtig Anders via