Een verborgen parel is niet voor niets een verborgen parel

Verborgen parels wachten geduldig om ontdekt te worden

Geen enkele verborgen parel laat zich gemakkelijk ontdekken. Je moet er altijd moeite voor doen. De ene keer meer dan de andere.

Eenmaal de parel ontdekt, opent zich je hart voor de verwondering van de schoonheid en gelukzaligheid. Het is het antwoord op je (on)bewuste verlangen. Het is de magie van het leven.

Open staan voor het pad van ervaringen transformeert je naar de liefde voor jezelf en de ander, naar de waarheid van je hart en van je ziel.

Moet je dan voor alle ervaringen open staan?

Nee, dat hoeft zeker niet. Want de verborgen pareltjes voor jou kom je tegen op het moment dat je ervoor kiest, en soms pas als je er klaar voor bent om tot actie over te gaan als het met jou resoneert. De een is avontuurlijker ingesteld of ontvankelijker voor nieuwe ervaringen dan een ander. Iedereen heeft de keuze om te  kiezen. En zelfs niet kiezen is een keuze.

Wat wel blijkt, is wanneer je jezelf meer en meer open stelt voor bewustwording en nieuwe ervaringen, hoe meer ervaringen er op je pad komen. Ervaringen voelen dan meer als een uitnodiging om op ontdekkingstocht te gaan.

Wat een stad te maken heeft met jouw verborgen parels

Gisteren was ik in mijn geliefde stad Luik. Een Waalse industriestad die lange tijd een zeer negatieve naam had vanwege de vervuiling en onderkomen infrastructuur. Mijn eerste echte fascinatie ontstond doordat een van mijn eerste werkgevers betrokken was bij de herstructurering van Place Saint Lambert. Dat was in de jaren negentig. Ik was wel al eens eerder in Luik geweest en kocht er toen op de zondagsmarkt een Chinees theeservies.

Toch is het pas in de laatste tien jaar dat ik Luik echt ging ontdekken. Of heeft Luik mij ontdekt? Gekust, beroerd, omarmt, bedwelmd, verrijkt, veroverd, betoverd. Door het telkens moeite doen om er naar toe te gaan, om andere wegen te bewandelen, om te zoeken en te wandelen om te wandelen, ontdekte ik vele pareltjes. Luik is voor mij, naast de plek waar ik woon ook een gevoel van thuis zijn.

Het proces van ontdekken van de verborgen parels van de stad Luik, staat voor mij gelijk aan het ontdekken van je eigen verborgen parels.

 • Je creëert een intentie en onderneemt actie
 • Je gaat ontdekken en uitproberen
 • Je krijgt te maken met uitdagingen en omleidingen
 • Je krijgt te maken met teleurstellingen en onverwachte situaties
 • Je krijgt te maken met doorzetten en bijstellen
 • Totdat je vol verwondering wordt getrakteerd op dat ene bijzondere pareltje. Het moment om te vieren

Eenmaal ontdekt en verwondert, ontstaat er ruimte voor meer eenvoud van het proces. Je ziet soms zo lang tegen iets op. Maar eenmaal dat je het gedaan of geleerd hebt, zeg je vaak tegen jezelf, ‘Had ik dat maar eerder gedaan’ of ‘Heb ik daar zo lang tegenop gezien’. Achteraf blijkt het minder spannend of eng te zijn dan eerst gedacht.

Te vaak nog laten mensen zich tegenhouden door de angst voor de angst. Een venijnig deel in ons dat zich soms hult in een ogenschijnlijk comfortabel kader. Totdat er bewustzijn aan te pas komt. Omdat:

 • je steeds in eenzelfde soort van situatie terecht komt
 • het je moeite kost werk, gezin en sociaal leven te combineren
 • het je niet lukt om die droomjob te vinden
 • je niet weet wat je eigenlijk echt wilt
 • je maar niet begrijpt hoe je wel meer geluk in je leven creëert
 • je steeds meer denkt dat het aan jou ligt

Zo zijn er nog vele redenen en overtuigingen te benoemen waarom je je door je angst laat leiden.

Door te gaan werken met krachtige intenties, de energie van de maan en orakelkaarten, creëer je meer rust en richting, vreugde en flow in je leven. En als jij zoiets hebt, dat wil ik ook wel, neem dan een kijkje bij de cursus ‘Het Ritme van de Godin’. Morgenavond 2 juni start een nieuwe cursus.

Inspireer jezelf en anderen en deel op Facebook of Instagram welke verborgen parel jij ontdekt hebt.

Loslaten. Hoe doe je dat nou eigenlijk?

Dat is een goede vraag, denk ik als mensen mij dat vragen.

Loslaten heeft veelal te maken met het nemen van een innerlijk besluit. Een waar besluit gaat over iets waarvan je in al jouw cellen weet en voelt dat het klopt. Dat je het voor 100% gelooft. En dat je, als dat nodig is, je verantwoordelijkheid daarvoor neemt.

Vaak gaat er aan loslaten een proces van denken, voelen en ervaren vooraf. En om dat kracht bij te zetten kun je bijvoorbeeld gebruik maken rituelen. Hieronder deel ik met jou zes rituelen die je kunt toepassen om bijvoorbeeld negatieve overtuigingen los te laten. Op dezelfde manier kun je ook emoties loslaten.

Schrijf het op

Schrijf, het liefst met pen, alles op wat je dwars zit. Wat je anders wilt. Wat je frustreert en waarom. Schrijven vertraagt. Het maakt je bewuster van wat je voelt. Schrijven is de taal van je hart. Je ziet de woorden en zinnen zich vormen op papier. Aan woorden koppelen we gevoelens. En zo kom je dus weer aan je gevoel. Als je klaar bent met schrijven, kun je het papier verbranden. Omdat vuur één van de vijf elementen van de natuur is, wordt jouw schrijfsel in de energie van het vuur getransformeerd. Vertrouw erop dat het voor je geregeld wordt.

Verbind je met je innerlijk

Sluit je ogen en vraag om beelden van je frustratie te zien. De beelden komen rechtstreeks uit je ervaring en staan meteen in verbinding met je gevoel. Doorvoel ze zonder er in te verdrinken. Misschien moet je huilen, schreeuwen of in een bepaalde houding gaan liggen. Doe het en doorleef het. Emoties zijn eindig na negentig seconden. Duurt het langer, dan zit je ofwel in je hoofd en laat je je meeslepen door je ego, of je pijn/trauma is zo groot dat een gesprek met een professional je wellicht meer duidelijkheid kan brengen.

Neem een rituele douche

Spoel je aura schoon en laat alle negatieve gedachten en gevoelens met het water mee wegstromen. Steek eventueel voor het douchen kaarsjes aan en speel muziek die jou in een hogere trilling brengt. Spreek tijdens het douchen de zin uit: Alle energie van anderen die mij niet dient laat ik wegvloeien naar de aarde die het transformeert. Vertrouw erop dat het ook zo gebeurt. De energie van water staat in verband met onze emoties.

Dans

Om vastgezette energie weer te kunnen laten stromen, is dansen een hele fijne manier. Je bent in beweging. Gebruik al je lichaamsdelen en geef je over aan muziek waar je helemaal blij van wordt. Beweeg je armen, benen, handen en voeten. Draai met je hoofd. Maak verbinding met de aarde. Stamp een aantal keren goed op de grond. Zing mee met de muziek en laat je even helemaal gaan. Laat ondertussen, net als bij de douche, alle beperkende energieën wegstromen door je voeten.

Doe iets onverwachts

Door iets te doen dat je nog nooit gedaan hebt, ga je hele andere gevoelens ervaren dan in je eigen welbekende kringetje rond te draaien. Daag jezelf uit door eens iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Je mind is tijdelijk verlost van de druk, gedachten en gevoelens die je normaal gezien op je plek houden. Het is heel goed mogelijk dat je in de ruimte die je creëert, tot nieuwe inzichten of oplossingen komt, zodat je nadien ervaart dat je iets hebt kunnen loslaten.

Geef je over

Ben je moe, kom je niet verder, heb je geen inspiratie? Geef je over aan wat je nodig hebt. Vaak zitten we er met ons hoofd tussen omdat we bijvoorbeeld vinden dat we ons aanstellen, dat we gewoon even moeten doorzetten, dat anderen het ook gewoon doen, dat het wel weer voorbij gaat of dat anderen er wel een idee over hebben hoe we bezig zijn.

Vaak ongemerkt gaan we te ver. En door toe te geven aan je behoefte, geef je jezelf rust en ruimte om op te laden, nieuwe ideeën op te doen zodat je weer vooruit kunt met hernieuwde energie.

Loslaten is een proces

Loslaten is een proces van leren wat voor jou werkt. Leren wanneer je waar behoefte aan hebt en hoe je het snelst weer tot jezelf komt. Loslaten is leren waarom je in bepaalde patronen (verstrengeld) zit of terechtkomt. En het is na de herkenning en erkenning dat je begint met transformeren en het proces van loslaten. Er zijn natuurlijk meerdere momenten en situaties in je leven waarop loslaten van toepassing is. Dat begint al vroeg, wanneer je voor het eerst naar school gaat bijvoorbeeld. En later leer je omgaan met liefdesverdriet. Mensen die hun baan verliezen of door ziekte thuis komen te zitten. Bij alles waarbij we een vorm van verlies ervaren, komen we in aanraking met leren loslaten.

Toch zijn het juist die momenten dat we er ook op mogen vertrouwen dat we niet alleen zijn. We krijgen altijd hulp uit de ongeziene wereld. Ze staan naast ons en achter ons. Hoe meer je je ervan bewust bent en hoe fijngevoeliger je wordt voor energie, hoe beter je het voelt en er mee om kunt gaan. Ze zijn er altijd en reiken je via woord, beeld of geluid de hand om hun taal te leren verstaan. Vraag ze om hulp. Zo vaak als je wilt. Let vervolgens op de signalen.

Met ‘ze’ bedoel ik bijvoorbeeld voorouders, engelen, gidsen, opgestegen meesters en andere energieën. Kijk en voel wat bij jou past.

Wat zou jij willen leren loslaten? Of anders gezegd. Wat zou jij anders willen leren vasthouden?

Hoe autopech en een vriendinnendag een ‘les’ in ervaren en vertrouwen werden

Onlangs ben ik drie keer stilgevallen met mijn auto. Op de autosnelweg. De eerste twee keer in dezelfde rit onderweg naar huis. De derde keer was ik onderweg naar mijn lieve vriendin Diana voor een heerlijke vriendinnendag. Niet fijn, maar ook niet onoverkomelijk. We planden een nieuwe afspraak.

Vol vertrouwen en blijdschap vertrok ik een week later opnieuw naar het westen van het land. Ondertussen luisterde ik naar een uitzending van Lorie Ladd. Vertrouwen, daar ging het over. Als je in het oog van de storm staat, kun je er dan op vertrouwen dat het oké met je gaat en dat er voor je gezorgd wordt. Dat het enige dat je hoeft te doen, het opdoen van ervaringen is. Ah mooi, herkenbaar, dacht ik. Erop durven vertrouwen dat wat er ook gebeurt, dat je oké bent. En dat het een ervaring is. Iets waar ik mezelf al langere tijd in oefen.

Met nog een klein half uurtje te gaan, ging plots het inmiddels voor mij welbekende lampje branden. Met twee rijstroken rechts van mij, leek het mij verstandig richting de rechter rijbaan te gaan. Mijn gedachtenmolen en adrenalinepijl gingen in langzaam stijgende lijn aan de slag. Hoe lang ik kon blijven rijden, wist ik niet. Oké, goede moed en rustig blijven. Vlak voor een afslag, op een inmiddels vijfbaans autoweg, viel de motor stil.

Dat moment!

Het voelde als achterover vallen, overgave, me afvragend: hemeltje lief wat nu en mezelf zo snel mogelijk in veiligheid brengen. Paniek.

Ik belde Diana, die in eerste instantie dacht dat ik een grapje maakte. Want hé, ik wil nog wel eens een grapje maken.

De opgebouwde spanning brak los. Dat ik twee uur van huis was en niet op mijn auto kon vertrouwen, dat veegde de vaste grond onder mijn voeten vandaan. Het raakte aan mijn gevoel van me niet veilig voelen, geen houvast hebben, hoe goed voor jezelf zorgen, maar ook anderen niet in gevaar willen brengen. Eenmaal weer tot rust gekomen, moest ik wel ontzettend lachen om het feit dat ik meteen na de uitzending van Lorie, een oefening in ervaren en vertrouwen kreeg. Hoe snel wil je het leren, zal ik maar zeggen. Maar ik was oké midden in de ervaring.

Uiteindelijk is natuurlijk alles goed gekomen en wist en voelde ik ook dat het stap voor stap opgelost zou worden. Die dag ben ik met een vervangauto naar huis gereden. En mijn eigen auto kwam een dag later met transport. In het stap voor stap oplossen heb ik nog een paar fysieke ontladingen ervaren. Daarmee heb ik opgebouwde spanningen los kunnen laten. Ik had er behoefte aan om met mensen mijn verhaal te delen. Dat raakte mijn gevoel zodat ik mezelf eraan kon overgeven en het los kon laten. Dat is wat ik geleerd heb. Er niet alleen mee blijven rondlopen als het even niet gaat. Durf mensen te vragen om even tijd voor je te maken. Ze doen dat graag voor je.

De vriendinnendag is ook nu weer heel anders verlopen dan gedacht. Maar ondanks dat waren we blij dat we weer eens samen waren. En dat alvast de start is gemaakt om edelstenen en mineralen te gaan integreren in de cursus ‘Het Ritme van de Godin’. Maar daarover later meer.

Ben je benieuwd naar wat de cursus jou nu al te bieden heeft? Neem dan een kijkje bij het aanbod hier op de site.

Durf los te laten

Begin dit jaar was ik thuis, zoals vele anderen. Ik had een onbestemd gevoel. Een gevoel dat ik met alle macht vanuit mijn ratio probeerde te verklaren. En, waardoor ik mezelf ook nog eens aan het beoordelen was. Lekker bezig Mariëtte, zei ik tegen mezelf toen ik begreep wat ik aan het doen was.

Corona, weinig inspiratie, er kwam niets uit mijn handen, oude patronen, oude pijn, weinig sociale activiteiten, beperkt fysiek contact, ‘grenzen gesloten’. Maar ook emoties die soms in alle hevigheid omhoog kwamen. Ik voelde zoveel verzet. Alsof ik tegen de stroom van een draaikolk in, de weg terug naar boven zou kunnen maken. Maar hoe harder ik probeerde, hoe moeilijker het ging. Het werd donkerder en het putte me uit.

‘Vertrouw met een lach’. Het is mijn mantra voor dit jaar. En daar greep ik uiteindelijk naar terug. Ik liet alles los en gaf me over. Van het ene op het andere moment. Het is me niet vreemd. Ik herken het vanuit mijn burn-out jaren geleden. En ik ga nou eenmaal één en soms twee keer per jaar door eenzelfde soort periode. Vorig jaar liet ik Krachtig Anders los. Echt niet zonder slag of stoot. Maar het was tijd voor De Troostbeer.

Nu ik, na deze periode, weer helder kan zien, moet ik met mezelf lachen. De volgende keer, denk ik dan, laat ik me niet meer vangen… Maar het is juist dat, waarmee ik nu al met mezelf afspreek dat ik me verzet. Heerlijk toch, jezelf voor de gek houden.

De overgave heeft me veel rust gegeven. Ik moest niets meer. Ik mocht. Ik maakte de weg naar binnen, naar mijn hart. Met compassie bewust dieper dan ik ooit was geweest. Ik kon en moest mensen in liefde loslaten. Ik ging de confrontatie aan met mechanismen als controle,  manipulatie, jaloezie en zelfs afgunst. Nou, dat laatste was wel een dingetje hoor. Maar ik kon en mocht alles doorzien, doorvoelen en loslaten.  Ook dat ik mij op vlakken nog steeds liet beïnvloeden. En telkens was er dat onverwoestbare vertrouwen dat het de bedoeling was.

Vanuit overgave diende zich de mogelijkheid aan om samen met een collega ondernemer en coach, het Transformatiespel te spelen. Met een liefdevolle en openhartige intentie bracht ik mijn spelvraag in. Het was voor mij niet helemaal duidelijk wat het spel me in eerste instantie bracht. Maar eenmaal een dag thuis, voelde ik bewust de verschuiving van grijs naar kleur en licht. Ik voelde weer zin om te creëren en aan te pakken. Er ontstonden nieuwe ideeën. Inzichten werden helder. Maar het belangrijkste was het intense gevoel van vreugde.

Ik heb ervaren dat af en toe met compassie alles loslaten en op ‘reis’ te gaan, mij tot nieuwe inzichten, ideeën en energie brengt. Ook al voelt dat in het begin heel oncomfortabel. Maar uiteindelijk maakt het donker plaats voor het licht. Het voelt als lente. En die is nu ook letterlijk in zicht. Eigenlijk heb ik al een energetische pre-lenteschoonmaak gedaan.

Ik gun het jou ook. Antwoorden op je vragen over leven, werk, relaties enz. Het lef om je open te stellen en los te durven laten.

 • Al die dingen die je van jezelf en/of anderen moet.
 • Al die dingen waarvan je denkt dat de ander denkt dat…
 • Al die dingen waar anderen verwachtingen hebben van jou.

Het is zo helend en verhelderend als je jezelf durft open te stellen voor je diepe emoties en overtuigingen. Dat je daarna in jezelf het licht weer aan voelt gaan. Dat is het moment dat het weer gaat stromen. Dat jouw hart verder open kan gaan en jouw innerlijk licht nog harder kan gaan stralen.

Wil je graag weten wat het transformatiespel voor jou kan betekenen, neem dan zeker even contact op. Ik vertel er je graag over.

 

5 manieren om jouw authentieke zelf te leven

Ben jij authentiek?

Het is maar een vraag. En het is helemaal niet erg als je daar geen ja op kunt antwoorden. Authentiek zijn gaat over trouw zijn aan jezelf. Over leven wie jij diep van binnen echt bent. Zo binnen zo buiten, zo buiten, zo binnen. Alles wat wij als mensen in ons leven meemaken en ervaren, bepaalt mede wie wij zijn. Niet gek dus, als je wel eens het gevoel hebt niet jezelf te zijn. Dat komt omdat externe factoren, een al dan niet grote impact op ons leven hebben of hebben gehad. Wie wij werkelijk zijn, zijn we daardoor anders gaan beleven en dus ook anders gaan leven. We zijn de verbinding daardoor in meer of mindere mate verloren.

Om weer in verbinding te komen met jou authentieke zelf, geef ik je hieronder 5 manieren die je helpen om weer verbinding met je authentieke zelf te maken. 

1. Voel waar jij blij van wordt

Als je voelt waar je blij van wordt, dan reageert jouw hele systeem daar op, tot ver buiten je persoonlijke grenzen. Het is hartentaal. Anderen pikken dat ook op. Het kost je dan geen moeite om ervoor in actie te komen. Anders gezegd, je kunt zomaar het gevoel hebben dat het allemaal vanzelf gaat. Dicht bij blijheid ligt ook vreugde. En die combinatie geeft je vleugels. Je zit dan in een zalige positieve flow en je hebt het gevoel dat je de wereld aan kunt. Ideeën ontspruiten uit het niets, mensen reageren spontaan op je en  je voelt je licht. Blij zijn en vreugde delen creëert een authentieke bijdrage aan een mooiere wereld.

2. Neem de tijd om goede beslissingen te nemen

Dat je dit leest is op zich al een goede beslissing. Als je niet zeker bent in een te nemen beslissing, geef jezelf dan de tijd om te voelen. Kies bewust een moment om even naar binnen te gaan om te voelen. Lukt dit niet zo goed voor je, dan kun je ook de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Schrijf ze op.

Het nemen van een beslissing heeft twee kanten. Het is belangrijk een goede beslissing te nemen (oh oh, dat verhoogd de druk 😊 ). En aan de andere kant, is elke beslissing goed, omdat ze je naar het volgende punt brengt. Je leert van elke beslissing. Zelfs als je niet beslist.

3. Durf iemand te vragen er even voor je te zijn

Als het even niet gaat, is het fijn wanneer er iemand tijd voor je heeft. Iemand die naar je luistert, met je meedenkt, relativeert, je een liefdevolle schop onder je kont geeft. Heel veel mensen generen zich om alleen al de vraag te stellen. Ze willen niemand tot last zijn. Ze denken dat ze de enige zijn. Ze schamen zich dat het nog steeds niet veranderd is. Maar weet dat we allemaal hetzelfde zijn. Dat we allemaal momenten hebben dat het even niet gaat. En dat we dan ook allemaal even iemand nodig hebben die er voor ons is. En besef dat een mens er graag voor een ander wil zijn. Omdat het namelijk zo herkenbaar is. En omdat het een opening is om ook zelf die de vraag te stellen als het nodig is.

4. Kom van die bank af

Jezelf toestaan om onder een deken weg te kruipen is helemaal oké. Zo lang je maar beseft dat het je op de lange termijn niet verder brengt. Maar door jezelf even toe te staan lief te zijn voor jezelf, creëer je nieuwe kansen. Je komt bijvoorbeeld op nieuwe ideeën. Je bent even tot rust gekomen door afstand te nemen. Dat hoeft natuurlijk niet persé op de bank. Je kunt ook een bad nemen midden op de dag. Of even in de tuin wat onkruid weghalen. Werkt lekker aardend trouwens.  Veranderingsprocessen kunnen door dit soort momenten beter integreren in je onbewuste. Maar belangrijk is dat je vervolgens weer in beweging komt. Of dat nou is door te gaan wandelen, sporten, afspreken met vrienden en vriendinnen. Kies de beweging die het beste bij je past. Maar ga vooral als eerste iets leuks doen.

5. Laat twijfelen over aan pinguïns

Wanneer je gaat twijfelen, dan ga je appels met peren vergelijken. De vraag is waarom je twijfelt. De meeste mensen, zo blijkt, zijn bang om een verkeerde keuze te maken. Ze zijn bang om iets te missen. En weet je, er zijn altijd nog betere keuzes. Het zijn de stemmetjes in ons hoofd die ons van alles wijs maken. Die ons willen doen geloven dat we iets missen. Of misschien omdat we denken het niet waard te zijn. Of omdat we het zogezegd niet kunnen waarmaken. Om twijfelen te voorkomen, kun je het best van te voren al bepalen wat je nodig hebt. Bepaal op basis daarvan wat het beste bij jou past. En als je twijfelt omdat je rekening houdt met wat anderen van je zullen denken, ga dan even voelen waar je blij van wordt, kom in beweging en stuur je twijfels in een pakketje naar de pinguïns.

Ik gun je van harte dat je leeft vanuit jouw authentieke zelf. En mocht je het fijn vinden dat er even iemand voor je is, maak dan gebruik van mijn gratis ‘Flow Sessie’. Gewoon even delen en je weer lichter voelen. Gun jezelf een lach op je gezicht . Vraag hieronder je Flow Sessie aan.

Wonderen bestaan echt

De afgelopen maand heb ik in een roller coaster gezeten. Het was een intense reis van loslaten en ontvangen.

Jaren en jaren en jaren heb ik mij diep van binnen eenzaam en in de steek gelaten gevoeld. En het was afgelopen maand dat ik mij daar op een nieuwe en nog intensere manier heel bewust van werd.

Met open armen heb ik mij overgegeven aan alles wat zich aandiende. En in alles voelde ik mij zowel diep alleen als ook gedragen.

Op een diepte in mezelf die ik nog niet kende kon ik mij met mijzelf verbinden. En het was daar dat ik kon loslaten en kon gaan creëren in liefde.

Op een bijna miraculeuze manier creëerde ik mijn deelname aan een retreat afgelopen weekend, een wonder en cadeau. Mezelf vergeven voor wat ik mezelf allemaal heb aangedaan in mijn leven, was wat ik wilde.

En oooooooh, mijn dankbaarheid en vreugde kan niet groter zijn dan dat te ervaren. De kracht, de liefde en de creativiteit die dan loskomt is bijna niet te beschrijven.

Maar ook het bad van liefde en de kracht van de groep waar ik deel van mocht uitmaken. Het weten en voelen dat ik, net al vele anderen, het niet alleen hoef te doen. En niet te vergeten de vreugde van al dat delen.

Wat ik van mensen hoor is dat ze zich vaak alleen voelen met gevoelens van bijvoorbeeld hoog gevoeligheid of zich niet begrepen voelen. Wat ik ook hoor is dat ze niet alles met anderen kunnen delen. Zelfs niet als het goede vrienden zijn.

Wat ik vaak van mensen hoor is dat ze in de chaos in en om zich heen niet de rust kunnen vinden waar zo’n behoefte aan is. Het vraagt moed om in die chaos in liefde voor jezelf te gaan staan. Dat is waar de angst wordt ervaren waardoor de relatie met de ander vertroebeld kan raken.

Wat ik vaak merk is dat mensen ongeduldig zijn. Daardoor saboteren ze zichzelf omdat ze met het hoofd tussen het gevoel en de overgave gaan zitten. Ze belanden vaak in een vicieuze cirkel, waar moeilijk aan te ontsnappen lijkt.

Wat ik ervaar is dat we allemaal hetzelfde zijn in onze ervaringen. Wij willen allemaal leven vanuit die volle overtuiging dat we mogen zijn wie we zijn. Dat wij liefde mogen geven en ontvangen.

Wat ons het meeste tegenhoudt om dat te doen, zijn onze angsten, gedachten, schaamtes. Maar we kunnen het laagje voor laagje transformeren naar onze ware ik, die leert zichzelf lief te hebben in alle oude en nieuwe situaties.

Ik merk aan mensen hoeveel moeite het ze kost om mild voor zichzelf te zijn. Velen leven nog volgens verwachtingen van anderen en/of ingesleten patronen. Dat maakt moe en put uiteindelijk uit.

Jezelf de moed gunnen dat alles er mag zijn wat zich aandient, is jezelf een groot cadeau geven. Het ben jij zelf die al alles in zich heeft om van jouw leven jouw kunstwerk te maken. You only have to create your own excitement.

Er is niets fijners dan in een veilige omgeving te zijn, waar je angsten, gedachten en schaamtes als kracht worden ervaren. Juist door het aangaan van de duisternis in jezelf, creëer je ruimte, verbinding, liefde, eigenwaarde, creativiteit en persoonlijke groei.

En vaak sneller dan je denkt.

Het decembert

Tja, die foto past niet echt bij het weer van vandaag. Maar voor mij voelt de foto wel als december. Een bijzondere maand. Een maand die ons vaak meer raakt dan we soms in de gaten hebben. Het start al met Sinterklaas. Is het niet omdat je jonge kinderen hebt, dan zijn het de herinneringen er aan. En dan volgt de voorbereiding voor kerstmis, en kerstmis zelf, om dan de overstap te maken naar een heel nieuw jaar. Het is voor velen een maand van feesten, afronden, terugblikken, naar binnen gaan en plannen maken voor het nieuwe jaar.

December is ook een maand waarin extra eenzaamheid en gemis wordt ervaren Iets wat mij aan het hart gaat. Ook al weet ik dat het het hele jaar speelt. En toch voelt het in december anders. Ja, ik ben daar gevoelig voor. Altijd geweest.

Mij maakt deze maand vaak melancholisch. De herinneringen die ik heb aan Sinterklaas zijn heerlijk. De enorme verrassingen als er plots cadeautjes waren. Zelfs toen ik niet meer in de Sint geloofde. Maar ook daarna, toen we surprises maakten voor elkaar en er leuke gedichtjes bij schreven. Vaste prik was de grote schaal met mandarijntjes en snoepgoed. Maar bovenal, het samen zijn. En dat is met kerst niet anders.

Kerstmis start voor mij pas na Sinterklaas. En het is zo grappig, want ik moet enorm oppassen wanneer ik mijn kerstboom zet. Want eenmaal de boom staat, dan ga ik in de kerstmodus. Dat betekent dat ik mij dan ontzettend graag hul in warmte, gezelligheid, kerstfilms en -muziek en lekker eten, maar vooral eigenlijk niet meer al te veel doen. Heb jij ook een kerstmodus?

 

Verlangen versus realisatie

Ik heb echt nooit geweten dat je een onbedwingbare drang kunt hebben om de kerstboom te zetten. En oh oh, hoe gevaarlijk ook, maar dat was voor mij afgelopen zondag, met alle gevolgen van dien. Ik zou niets liever dan nu met de benen omhoog even helemaal niets meer willen doen. Maar dat zal niet gaan. Tenminste, toch niet helemaal.

Hoeveel lef heb jij gehad om tegen jezelf te zeggen dat je jouw momenten neemt? Dat je afspraken afzegt, de zorg voor je kinderen aan je partner geeft, een paar dagen extra verlof neemt en de boel de boel laat. Deze week lijkt wat dat betreft voor mij alles mee te werken. Alles wat ik kan doorschuiven, schuif ik door. Wat gecancelled moest worden, werd gecancelled. Wat echt gedaan moet worden, wordt gedaan. Wel heb ik een paar super leuke Innerlijke Kracht Scans met mensen. En wat rest, is me-time. 

 

Concentratie of bezinnen?

Hoe gaat het met jouw energie deze week? Ben jij iemand die maar doorgaat, ook als je lichaam je vraagt om het wat rustiger aan te doen? Of ben je iemand, die als het gaat, luistert naar het lichaam en er zoveel als mogelijk aan toegeeft? Op dit moment neem ik zoveel mogelijk mijn rust. Ik sta het mezelf toe. 

Als je merkt dat je je minder goed kunt concentreren, levendige dromen hebt, een druk in je hoofd voelt, dan mag je daar gerust naar luisteren. Het is de energie waar wij nu mee te maken hebben. Het is vooral voelbaar voor mensen die hooggevoelig zijn. Gun jezelf als het gaat, wat extra rust om naar binnen te keren en te voelen wat je nog mag afronden, om daarna jouw wensen en dromen te voelen die je wilt realiseren. 

Een momentje van bezinning levert je meer op, dan in alle haast doorgaan met wat je nog allemaal moet doen. Ga lekker wandelen, neem een bad, eet een koninklijke maaltijd of lees een goed boek. Doe wat goed is voor jou, want dat is ook goed voor de ander.

Ik ben benieuwd wat jij doet om goed voor jezelf te zorgen. Deel je het onder de Facebookpost. 

Je plek innemen vanuit Plezier, Liefde, Eenvoud en Kracht

Het einde van het jaar is weer in zicht. De donkere en koude dagen omringen ons. Heerlijk frisse wandelingen. Lekker knus bij de kachel. De feestdagen. Echt een tijd om naar binnen te keren. Want wat in jou mag nog extra aandacht krijgen? Welk deel in jou wacht op meer licht?

Om delen in jezelf aan te durven kijken, is moed nodig. Zeker wanneer er angst of schaamte overheen ligt. Dat kan zo’n dikke laag zijn, dat je je soms helemaal niet bewust bent van die angst en/of schaamte. Je hebt jezelf geleerd om er op een dusdanige manier mee om te gaan, dat je denkt dat het er niet meer is. En door dat te denken, hoef je het dus ook niet te voelen. Het bepaalt dan wel nog op de achtergrond mee hoe jij jouw leven leeft.

Voelen en doorleven, het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven om te groeien. Want door te voelen, ga je zien wat in jou nog aandacht nodig heeft. Angst is wat dat betreft een zeer voor de hand liggend thema. Want angst weerhoudt velen van ons ervan om ons echte potentieel te leven. Om dus echt te gaan doen waar je wellicht als kind al van droomde.

Angst kan je er van weerhouden om je dromen te leven. Maar angst kun je ook als aanmoediging inzetten. In je hoofd spelen zich allerlei gesprekken af als angst om de hoek komt kijken. Hoe bewust ben jij je van al die stemmetjes? In eerste instantie heb je er misschien nog niet zo bewust naar geluisterd. Maar wat hoor je als je bewust naar de stemmetjes van jouw angst luistert?

Het is een interessante oefening om die stemmetjes eens aan een kant van een dubbelgevouwen blad papier op te schrijven. En op de andere helft schrijf je dan de gedachten op die je er liever voor in de plaats wilt denken. Jij bent het, die jouw gedachten kan veranderen. Jij bent jouw eigen leider, jouw koningin, jouw koning. Niemand anders maakt jouw gedachten. Jij creëert ze op basis van wat je meemaakt. Maar angstgedachten zijn een illusie. Ze komen voort uit alles wat je tot dan toe hebt meegemaakt en opgeslagen.

Wanneer je kunt gaan zien dat die stemmetjes jou in je greep houden om niet datgene te doen wat je echt wilt doen, dan kun je jezelf die symbolische schop onder de kont geven. Dan kun je patronen gaan doorbreken en moedige stappen zetten. Loskomen van je angsten is soms ontzettend eng. Maar als je voelt dat het je goed zal doen, en als je voelt dat je verlangen groter wordt dan je angst, dan ga je het doen.

Deze week maakte ik deel uit van een groep vrouwelijke ondernemers. En niet geheel toevallig was het thema ‘angst’. Het is zo’n universeel thema, dat het dus niet verwonderlijk was dat ook deze groep vrouwen het allemaal kent. Want we hebben het allemaal. Vrouwen, mannen, jong, oud, wel of niet succesvol, startend of gevestigd ondernemer, middenklasse of miljonair. Iedereen maakt dingen mee in het leven die angst met zich meebrengen. En als we ons daarvan bewust worden, dan kunnen we gaan leren hoe we vanuit liefde door die angst kunnen breken, om weer terug te komen bij wie we eigenlijk zijn vanuit ons diepste wezen.

Maar wat gebeurt er met jou als ik je zeg dat je niet bang bent voor de angst zelf, maar dat je bang bent voor wie je eigenlijk echt bent of wilt zijn. Want in hoeverre gun jij jezelf het leven dat je graag wilt leven? Gun jij het jezelf om echt gelukkig te zijn? Jezelf voorstellen hoe gelukkig je je zou voelen, is nog iets anders dan het ook echt leven. Op het moment dat je dat doet, dan wordt jouw angst een boodschapper die jou aanzet tot actie, in plaats van angstgedachten. Angstgedachten kunnen zelfs leiden tot passiviteit en een gevoel van lamgeslagen zijn. Iedereen is in staat om een gelukkig leven te creëren. Het gaat er om hoe je om wilt gaan met dat waartoe angst jou aanzet.

2020 wordt een bijzonder jaar. Een jaar waarin mensen steeds meer vanuit hun kracht gaan leven. Een jaar waarin veel gaat veranderen voor mensen. Zowel in hun persoonlijke ontwikkeling als in relaties met eender wie of wat. Mensen willen meer authenticiteit. En daarom is het natuurlijk niet helemaal toevallig dat Diana en ik in het weekend van 02-02-2020 de super gave Krachtig Anders Meesterschap Retreat organiseren. Wij willen mensen helpen door ze weer in contact te brengen met hun authenticiteit, zodat ze hun plek in hun leven kunnen innemen. En je PLEK innemen staat voor Plezier, Liefde, Eenvoud en Kracht. 

Schrappen Schrappen Schrappen

Ik ben echt knetter trots op mezelf dat ik webinars geef. Want plotseling ben je dus zichtbaar voor iedereen die zich daar op inschrijft. En dat voelt best wel heel kwetsbaar. Iedereen kan namelijk op je reageren; complimentje geven, feedback geven of kritiek geven. En ik vind het het meest eng dat ik kritiek van vreemden kan krijgen op wat ik zeg of doe. Maar tot nog toe ben ik dus lekker knetter trots en blij met alle actieve aanwezigen.

Tijdens een training, o.a. over webinars werd er een webinar geanalyseerd. En oh oh oh, wat voelde ik mij een groentje. Ik dacht meteen mijn webinars maar te annuleren en ze ver voor me uit te schuiven zodat ik ze kon perfectioneren. Ha ha ha. En dat is dus precies hoe het niet werkt. Maar daar is de perfectionist in mij het helemaaaaaal niet mee eens. Maar weet je wat ik twee dagen laten dacht? Just do it! Be yourself and have fun!

Ik startte met herschrijven van het webinar. En van het een kwam het ander en plotseling had ik me toch een berg werk op m’n bordje liggen..Zoveel, dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik was bijna mijn hele onderneming aan het herpositioneren. En dan komt er altijd wel weer iemand van buiten die mij even terugfluit, en ik kan zeggen: ‘ Oh jee, deed ik het weer.’ Want dat is mijn valkuil. Teveel willen doen in korte tijd. En dan dus ook nog dingen doen die op dat moment helemaal niet belangrijk zijn, maar wel zo lijken.

Herken je jezelf hierin? Het idee hebben dat een ander het beter doet dan jij? Dat je harder gaat lopen en creëren om het nog beter te maken, maar daardoor meer werk creëren? Angst hebben om helemaal jezelf te zijn?

Weet je, het is oké. We ervaren het allemaal in ons leven. En dan is het zo fijn als je mensen in je omgeving hebt die je weer even met de voeten op de grond zetten. En je herkent het waarschijnlijk ook wel dat je het bij een ander eerder herkent dan bij jezelf. Of, wat ook kan natuurlijk, dat je het zó goed van jezelf kent dat je er inmiddels een manier voor hebt gevonden om er goed mee om te gaan. 

Doordat ik mezelf zo had lopen opdraaien, kon ik niet anders dan mezelf rust gunnen. Ik pakte een pen en begon te schrappen in mijn actielijst. Ik nam een dag vrij om tot rust te komen. Ik schrapte nog meer en nog meer, totdat er bijna niets anders overbleef dan het volgende webinar. Ik ervoer rust en overzicht, en de tintelingen voor dat webinar. Want ik wil er toch het beste aan geven, fluistert de perfectionist. Ik heb hem vriendelijk bedankt en even op verlof gestuurd, zodat ik vanuit liefde op een speelde en vreugdevolle manier mijn weg naar innerlijke kracht kon delen. 

Friends with benefits. Dat wil ik!

Het is ontdekken.

Het is aftasten

Het is intens

Het is liefhebben

Het is loslaten

Het is groeien

Het is beleven

Het betekent zoveel meer dan een gewoon iemand kennen.

Oh, maar wacht even. Jij leest dit heel anders leest dan dat ik het bedoel. Maar ik deed dat natuurlijk met opzet. Hahaha

Vandaag wil ik je iets vertellen over vriendschappen. Sommigen zijn zeldzaam. Sommigen komen en sommigen gaan. Maar echte vriendschappen blijven bestaan.

Jaren geleden verdween er ongewild iemand uit mijn leven. Reden? Niet bekend. Nou was ik een tijdje geleden mijn adresboek aan het doorlopen, en kwam ik haar weer tegen. Omdat ik geen idee had wat indertijd de reden was dat we elkaar niet meer zagen, voelde ik mij vrij om een kort berichtje te sturen. Ze was zo blij om van mij te horen.

Jaren geleden verdween er iemand ongewild uit mijn leven. Reden? Teleurstelling. Het is alweer een paar jaar geleden dat zij zich vrij voelde mij een kort berichtje te sturen. Het was lente en ze organiseerde een feest. “Het is al te lang geleden, dus kom naar het feest om het leven te vieren”. Ik was zo blij om van haar te horen.

Ik heb het dus op beide manieren ervaren. En beide keren voelde het zo fijn om elkaar weer te spreken en te zien. Soms gebeuren er dingen in het leven waardoor we geraakt worden en niet in staat zijn om het met de ander te bespreken. Achteraf beschouwd vaak om onbenulligheden. Maar soms gebeurt het gewoon.

Is er zo ook iemand uit jouw leven verdwenen? En hoe kijk je nu naar de situatie? Door de tijd heen ben je meestal alweer gegroeid als mens. Je hebt misschien van alles meegemaakt en de relativiteit van het leven leren kennen. Hoe schuldig, boos, verdrietig of verontwaardigd ben je nog? En is dat nog relevant? Hoe belangrijk was en is die persoon in jouw leven?

Wij maken allemaal van alles mee in ons leven. En het is niet erg om je te vergissen. Vergissen is menselijk, zegt een spreekwoord. Maar als we de moed, de mildheid en de liefde aanspreken, dan kunnen we samen mooie dingen doen.

Want dat is het. Een vriendschap is waardevol en dierbaar. Een vriendschap is onvoorwaardelijk. Een vriendschap is er in goede en slechte tijden. Een vriendschap nodigt uit tot groei, plezier, delen en ervaren.

En daarom vier ik vandaag mijn vriendschappen. Doe je mee? Bedenk een leuke manier om jouw vriendschappen te vieren.