Zo luister je naar je innerlijke stem – 11 tips voor jou

Sensaties als kippenvel, een kriebel in je buik, een spontane ingeving, geïnspireerd raken. Dit zijn signalen die vanuit je onbewuste naar je bewuste worden gebracht. Vaak zonder dat je je er op had ingesteld. Het is jouw intuïtie waar je op mag vertrouwen, die jouw je pad wijst. Het zijn boodschappen en raadgevers van het hoogste niveau.

Je innerlijke stem fluistert je de meest fantastische dingen toe. Maar als je je laat leiden door drukte, stress en bijvoorbeeld pleasen, dan wordt het moeilijk om die fluisteringen te verstaan. Word je bewust van de eenvoudige mogelijkheden om de taal van je innerlijke stem te leren verstaan. Je kunt vandaag al beginnen. Kleine ruimtes in je dag maken om te horen wat jouw prachtige innerlijke stem jou allemaal wil vertellen.

 

Dagdromen

Door af en toe eens te ‘verdwijnen’ in een dagdroom, kun je tot hele mooie nieuwe beelden en ideeën komen. Laat je leiden door je beelden.

Verhalen lezen

Door het lezen van verhalen ontvang je inzichten en herkenning. Lees over iets wat je op dat moment bezig houdt. Of laat een boek jou kiezen als je in een boekhandel of bibliotheek bent.

Edelsteen Amethist

Als je heerlijk wilt slapen en nieuwe inzichten wilt krijgen, leg dan een amethist op je nachtkastje. Bij uitstek de steen waarmee je je in alle rust spiritueel kunt ontwikkelen.

Ervaar stilte

Zoek eens de stilte op. In jezelf en je omgeving. Stem je af op je ademhaling en ervaar hoe het stiller wordt in jou. Zoek de stilte ook op plaatsen waar het stil is om je heen. Voel wat dat met je doet.

Schrijf invallen op

Op onverwachte momenten krijgen we vaak ideeën. Misschien dat je er nu nog niets mee kunt. Maar schrijf ze in ieder geval op. Dan kun je altijd terugkijken als je een idee nodig hebt.

Wandelen

Bewust wandelen verlegt je focus van doelloos blijven ronddraaien in je dagelijkse gedachten. Kijk bewust om je heen. Luister, voel, ruik en kijk. Hoe klinken je voetstappen. Hoe ruikt het bos. Geniet van wat je ervaart.

Innerlijk kompas

Durf te vertrouwen op je innerlijk kompas. Door anderen te vragen om hun gedachten over iets, krijg je nog meer keuzemogelijkheden. Uiteindelijk weet je zelf precies wat jouw beste keuze is.

Seks

Door liefdevolle, kwetsbare en gepassioneerde seks te hebben, laat je alles los wat jou op dat moment bezig houdt. Op zo’n moment is er niets anders dan dat.

Check in bij jezelf

Probeer een paar keer per dag bij jezelf in te checken. Hoe gaat het met mij? Haal een paar keer diep adem en voel gewoon eens hoe het met je gaat. Geef jezelf vervolgens, als het kan, waar je behoefte aan hebt.

Kijk naar een bloem of vlinder

Kijk eens heel gedetailleerd naar een bloem of een vlinder. Naar de tekeningen, laagjes en kleuren. Zie hoe wonderlijk de natuur in elkaar zit, en hoe wij daar mee verbonden zijn.

Wijk van je pad af

Door eens iets anders te doen dan anders, ervaar je nieuwe emoties. Ze kunnen zomaar aanleiding zijn voor iets nieuws in je leven. Of dat het je net dat ene antwoord geeft waar je op zat te wachten.

 

Je ziet, er zijn heel veel mogelijkheden om in contact te komen met jouw innerlijke stem. Vaak weet je wel hoe je het kunt doen, maar neem je niet echt de tijd om er bewust bij stil te staan. Of misschien ben je net op zoek naar manieren om te leren bewust contact te maken met je innerlijke stem. Dan hoop ik dat je met deze elf tips een mooi ingang hebt om in contact te komen met jouw innerlijke stem.

 

Dankbaar zijn is een levenshouding

Dankbaar zijn is een manier van waarderen wat er is. Ook in moeilijke of zware tijden. Want wanneer je dan iets kunt zien en voelen waar je dankbaar voor bent, ben je dicht bij je hart. Je vibratie is hoog op dat moment. Dat zorgt er voor dat je meer van hetzelfde naar je toe haalt.

Het beoefenen van dankbaarheid is een continue proces. Er komen altijd nieuwe situaties op je pad die jouw specifieke aandacht vragen; veranderingen. Ze vragen aan jou om er op te anticiperen. En dat is soms best een uitdaging.

Dankbaarheid kun je dagelijks oefenen door ook bewust dankbaar te zijn voor de positieve dingen in je leven. Een klein gebaar van een ander, of iets kleins dat je ergens extra aan hebt toegevoegd.

Hieronder deel ik tien manieren om dankbaarheid te beoefenen. Er zijn zeker nog meer mogelijkheden. Voel je daarom vrij om jouw manier van dankbaarheid beoefenen te delen.

 

 1. Benoem voor je gaat slapen drie dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Je slaapt daardoor vrediger is, waardoor je ook vrediger wakker wordt.
 2. Bedank mensen/dieren die betrokken zijn geweest bij het tot stand komen van je maaltijd. Van producent tot leverancier, tot kok en/of serveerster. Zij zorgen dat je kunt eten waar jij trek/behoefte aan hebt.
 3. Koop een mooi notitieboekje om je dankbaarheid in te delen. Wat je opschrijft beklijft meestal beter. En je kunt later altijd nog eens terugkijken om een gevoel van dankbaarheid op te roepen.
 4. Bedank mensen als ze iets voor je gedaan hebben. Ook de mensen die dicht bij je staan. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat ze dat doen. Maar juist als het vanzelfsprekend is, is een bedankje een bewuste manier van waarderen. We horen het allemaal wel eens graag.
 5. Sta eens wat vaker stil in het moment en wees daar dankbaar voor. Het moment waarnemen schiet er nog wel eens bij in. Zet desnoods het alarm van je gsm om bewust te voelen hoe je je in het moment voelt. Wees gewoon dankbaar dat je dat moment voor jezelf neemt.
 6. Doe een ochtendgroet ritueel als start van je dag. Dankbaar zijn voor een nieuwe dag opent je mind voor wat de dag je brengt. Je zult merken dat je flexibeler wordt naarmate je dit meer beoefent.
 7. Maak een dankbaarheid mantra. Bv. Danyahvad (Sanskriet voor dankjewel voor het leven en alles wat op je pad komt) De gezongen mantra hiervan vind je via deze link. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen mantra creëren. Hoe vaker je iets herhaalt, in jezelf of hardop uitspreekt, hoe beter het beklijft.
 8. Zie iets positiefs in een onverwachte of moeilijke situatie. Het is een oefening om juist in die momenten toch een vorm van dankbaarheid te ervaren. Maar wie goed kijkt, ziet het.
 9. Denk eens terug. Een week. Een maand. Of langer. Ga eens na water er allemaal is geweest of gebeurd waar je dankbaar voor kunt zijn. Je zult verrast zijn door de hoeveelheid gebeurtenissen waar je een vorm van dankbaarheid in terugvindt.
 10. Toon iemand met een zelfgemaakt cadeautje jouw dankbaarheid. Je krijgt meteen een reactie van dankbaarheid als je iemand verblijdt met een home made cadeautje. Een kaartje kan al wonderen verrichten.

Dankjewel voor het lezen. Ik wens je veel mooie dankbare momenten.

Vier manieren om je met de energie van de maan te verbinden

Eenmaal je bewust ervaart wat de energie van de maan je brengt, wil je niet meer anders. Ze is zo krachtig en transformerend. Liefdevol en vrouwelijk. Ik laat je kennismaken met vier manieren om je met de maan te verbinden.

De meest gebruikte maanfasen, zijn de nieuwe maan, de wassende maan, de volle maan en de afnemende maan. Elke maanfase kent haar eigen energie waarmee je je kunt verbinden. Om meer vertrouwen te krijgen in de leiding van het universum en de flow van het leven.

Nieuwe maan

Dit is het moment om nieuwe zaadjes te planten en je intentie te creëren. Het is een magische tijd om samen te werken met de maan. Ook al is ze niet zichtbaar, haar energie is bouwt op en helpt je bij het creëren van jouw wensen. Creëer je intentie en verbind je ermee. Voel hoe het is als je je intentie hebt gerealiseerd. Maak er een mooi ritueel van en schrijf je intentie uit. Plak er een afbeelding bij die je intentie verbeeld en zet je afbeelding ergens waar je vaak bent. Beelden dringen meteen door in je onbewuste, en zijn daarom sterker dan woorden.

Wassende maan

De wassende maan vind altijd plaats een week na de nieuwe en een week voor de volle maan. De energie is nog steeds in opbouw en deze week krijg je helderder hoe je je intentie kunt gaan neerzetten. Welke acties je kunt ondernemen en welke kansen je kunt pakken. Dit is het moment om zaken die om een oplossing vragen, op te lossen. Kom in actie.

Volle maan

Onbewuste en niet geheelde stukken komen naar de oppervlakte. De ene keer zul je er meer last van hebben dan de andere. Maar altijd wordt je gevraagd om tijdens de volle maan los te laten wat jou niet meer dient bij het realiseren van jouw intentie. Dit is de tijd om dankbaar te zijn en jezelf of een ander te vergeven. Schrijf alles op. Voel het. En als je wilt, verbrand je het papier. Let daarbij op dat er niets in brand kan vliegen. Doe het bij voorkeur in de wasbak van het aanrecht. Heb je meteen water bij de hand. Wees met vuur altijd alert en voorzichtig.

 Afnemende maan

De afnemende maan vindt altijd plaats een week na de volle maan en een week voor de nieuwe maan. De energie bouwt nog steeds af. Het gevoel tegen de stroom in te zwemmen kan hier parten spelen. Forceren werkt niet en daarom nodigt de afnemende maan je uit om naar binnen te keren en te vertrouwen op het proces dat je bent gestart tijdens de nieuwe maan. Dit is het moment om lief te zijn voor jezelf, het verzet los te laten en te vertrouwen.

Mensen in hun waarde laten verbindt en inspireert

Al een aantal gesprekken op rij hoorde ik haar tegen mij zeggen: ‘Ik vind het maar raar.’ Ik was verrast en vroeg telkens wat er zo raar was. Want ik voelde nergens iets raars en was mij daarom ook nergens van bewust. Zij vond het maar raar dat ik haar accepteerde zoals ze is. Hoe dat kan, vroeg ze.

Voor mij is dat heel eenvoudig. Ik heb heel veel jaren geoefend met het accepteren van mezelf en anderen. Mijn gedachte is, als ik in mijn waarde gelaten wil worden, dan moet ik anderen ook in hun waarde laten. Ik geloof in de absolute goedheid van mensen. Misschien ben ik daar soms wel te naïef in. Maar dat mensen mij dingen vertellen die ze niet aan anderen vertellen, is voor mij het grootste compliment dat ik kan krijgen. Het vertelt me dat ze mij vertrouwen, zich bij mij op hun gemak voelen. Dat ze zichzelf durven zijn. Of toch in ieder geval de deur wat verder openen om meer van zichzelf te durven laten zien.

Als ik in de ander het beste naar boven kan halen en dat terug zie in hoe iemand straalt en zichzelf is, dan kan ik daar intens van genieten. Daar gaat mijn hart helemaal van open. 

Of ik er geen gedachten bij had, vroeg ze. Goh, niet zozeer gedachten, maar eerder vragen. De fascinatie voor haar als persoon. Ik heb geen oordeel wat dat betreft. ‘Want al zou je iemand hebben vermoord’, zei ik, ‘dan nog zou ik naast je gaan zitten om te luisteren naar je verhaal’. Iedereen heeft een verhaal. Voor mij is de mens puur en liefdevol van nature. Het zijn de ervaringen en omstandigheden die maken dat mensen verwijderd raken van wie ze werkelijk zijn. Dus waarom zou ik het mezelf lastig maken en me vermoeien met oordelen? Het is toch veel leuker om iemand te leren kennen en, als dat gebeurt, het op je eigen leven te reflecteren. Daardoor leer je jezelf beter kennen, verzamel je meer begrip en wordt het leven inspirerender, gemakkelijker en vrijer.

Het levert een mooie verbinding op. En er kan nog meer diepgang ontstaan. En voor iemand die lange tijd niet echt zichzelf heeft kunnen laten zien en laten horen, gaat er een wereld open. Zonder nadenken en het bewandelen van omwegen, gewoon kunnen vertellen wat er in haar hoofd omgaat. Hoe het is verlopen en wat er is gebeurd. Hoe het voelt. Hoeveel ruimte er nu is. Dat ik daar deel van uit mag maken, is voor mij een groot cadeau.

Natuurlijk heb je met de een een hechtere band dan met de ander. Dat is normaal. We hoeven niet een allemansvriend of -vriendin te worden. Nee, we mogen ons eigen hart volgen en daar waar we er kunnen zijn voor de ander, daar mogen we ons licht laten schijnen. Gewoon door even tijd te maken omdat de ander het mogelijk echt even nodig heeft. Dat geeft voldoening. Voor beide. Het schept ruimte voor licht, verbinding en liefde. En nieuwe mogelijkheden. En laat dat nou net het moment dat mijn ogen nog harder beginnen te twinkelen. Want er komt mogelijk weer een leuke nieuwe uitdaging aan!

Hoe de overtuiging tijdens mijn communie mijn leven bepaalde

Onlangs kwam ik terecht in een situatie, welke ik als meisje heb meegemaakt toen ik acht jaar was. Ik wil dat heel graag met jou delen, omdat ik er een hele belangrijke boodschap in vond.

Ik was een meisje van acht jaar en ik deed mijn communie. Het was vrij gewoon bij ons in de klas dat iedereen die de communie deed, thuis een horloge kreeg. En ik wilde dat ook, want ik hoorde die buzz van mijn klasgenootjes die allemaal een horloge gingen krijgen. Dus ik dacht, ik ga ook een horloge krijgen. En ik keek daar echt heel erg naar uit. Als we dan na de kerkdienst naar huis gaan, dacht ik, dan krijg ik ook mijn horloge.

Hoe groot was de teleurstelling toen ik een fiets kreeg. Ik was al anders dan andere kinderen. En nu was ik weer anders. Ik was daar heel verdrietig van. Ik had heel veel emoties die ik niet kon kanaliseren. Ik begreep niet hoe ik er mee om moest gaan. Ik begreep ook niet goed wat er gebeurde, als alleen dat ik gewoon echt super verdrietig en teleurgesteld was. Het huis zat vol familie en er werden ook grapjes gemaakt. Maar ik kon ze niet handelen.

Maar wat is nou de onderliggende boodschap voor mij. Wat ik daar namelijk geleerd heb is dat het uitspreken van verlangens onveilig is. En dat klinkt een beetje gek, en toch heb ik op dat moment in mijn systeem ingeprent dat het uitspreken van verlangens niet veilig is. Het heeft lang gevolgen gehad voor mijn leven. Want ik sprak mijn verlangens niet uit, laat staan dat ik mijn behoeftes kon onderscheiden.

Dit inzicht kreeg ik dus. Je hebt dat soms. Wellicht dat jij dat ook wel eens hebt. Dat je op een bepaald moment plotseling terugdenkt aan een situatie en dat je een inzicht krijgt. Voor mij heeft het zoveel gevolgen gehad. Dat ik mij heb afgesloten omdat ik niet durfde te zeggen wat ik wilde. Dus ik kon ook niet gaan staan voor wie ik in de kern ben.

Waar ik nu dus achter kom, en ik weet dat natuurlijk wel al langer, is dat het uitspreken van je verlangens, van je behoefte, super belangrijk is om veel beter te weten wie je bent. En het is een spiegel van de mensen die je in je omgeving hebt. Want als mensen jou iets niet kunnen geven, is het natuurlijk aan jou, hoe belangrijk het voor jou is om dat van die persoon niet te krijgen. En wat dat dan betekent voor de verdere relatie.

Sowieso is het als hoog sensitief persoon soms ook wel lastig om aan te geven wat je wilt, want je bent natuurlijk super kwetsbaar als je daarin nog niet zo geoefend bent. Dat kan leiden tot een gevoel van afwijzing. Want je kunt een nee krijgen als je je behoefte uitspreekt, als je je verlangen uitspreekt. En eerlijk is eerlijk, niemand wil een nee. We  zouden allemaal heel graag krijgen wat we willen, maar zo zit het leven niet in elkaar. Maar wel dat je leert omgaan met een nee. En dat dat niks over jou zegt, maar dat die persoon jou daarmee niet kan helpen.

Voor mij was het een super belangrijk inzicht. Niet dat ik mijn verlangens en behoeftes tot nu niet geuit heb, maar het heeft heel lang consequenties gehad in mijn leven waardoor ik dus heel veel op afstand heb gehouden. En ook heb ik gedacht dat ik het niet waard was dat ik mocht ontvangen en dat had ook een relatie met geld. Nu sta ik open om te mogen ontvangen. En dat is iets wat wij vrouwen heel erg mogen leren. Leren ontvangen. Durven vragen en leren ontvangen, want wij zijn super krachtige vrouwen. Ik ben iemand die snel geneigd is om te denken dat ik het wel alleen kan. Maar we hebben elkaar gewoon super hard nodig. En het is ook super fijn, en heel erg leuk om met elkaar samen te zijn en uit te wisselen en te groeien en te spelen.

Wat heb ik ermee gedaan. Bij mij kwam de bewustwording dat ik mezelf tegenhield omdat ik moeite had met afwijzing. Ik ben dus mondjesmaat gaan uitspreken wat ik nodig had. En als ik voelde wat ik nodig had, zocht ik mensen op waarbij ik mij veilig voelde om die vraag te stellen, en waarvan ik dus ook een nee kon incasseren. Dat is wel belangrijk.

Dus krachtige vrouw, durf te voelen, durf te vragen en durf te ontvangen.

Veel liefs

Mariëtte

Word lid van de besloten community ‘De Godin in jou’ De plek voor ambitieuze hoog sensitieve vrouwen die verlangen naar passie en vrijheid

Een verborgen parel is niet voor niets een verborgen parel

Verborgen parels wachten geduldig om ontdekt te worden

Geen enkele verborgen parel laat zich gemakkelijk ontdekken. Je moet er altijd moeite voor doen. De ene keer meer dan de andere.

Eenmaal de parel ontdekt, opent zich je hart voor de verwondering van de schoonheid en gelukzaligheid. Het is het antwoord op je (on)bewuste verlangen. Het is de magie van het leven.

Open staan voor het pad van ervaringen transformeert je naar de liefde voor jezelf en de ander, naar de waarheid van je hart en van je ziel.

Moet je dan voor alle ervaringen open staan?

Nee, dat hoeft zeker niet. Want de verborgen pareltjes voor jou kom je tegen op het moment dat je ervoor kiest, en soms pas als je er klaar voor bent om tot actie over te gaan als het met jou resoneert. De een is avontuurlijker ingesteld of ontvankelijker voor nieuwe ervaringen dan een ander. Iedereen heeft de keuze om te  kiezen. En zelfs niet kiezen is een keuze.

Wat wel blijkt, is wanneer je jezelf meer en meer open stelt voor bewustwording en nieuwe ervaringen, hoe meer ervaringen er op je pad komen. Ervaringen voelen dan meer als een uitnodiging om op ontdekkingstocht te gaan.

Wat een stad te maken heeft met jouw verborgen parels

Gisteren was ik in mijn geliefde stad Luik. Een Waalse industriestad die lange tijd een zeer negatieve naam had vanwege de vervuiling en onderkomen infrastructuur. Mijn eerste echte fascinatie ontstond doordat een van mijn eerste werkgevers betrokken was bij de herstructurering van Place Saint Lambert. Dat was in de jaren negentig. Ik was wel al eens eerder in Luik geweest en kocht er toen op de zondagsmarkt een Chinees theeservies.

Toch is het pas in de laatste tien jaar dat ik Luik echt ging ontdekken. Of heeft Luik mij ontdekt? Gekust, beroerd, omarmt, bedwelmd, verrijkt, veroverd, betoverd. Door het telkens moeite doen om er naar toe te gaan, om andere wegen te bewandelen, om te zoeken en te wandelen om te wandelen, ontdekte ik vele pareltjes. Luik is voor mij, naast de plek waar ik woon ook een gevoel van thuis zijn.

Het proces van ontdekken van de verborgen parels van de stad Luik, staat voor mij gelijk aan het ontdekken van je eigen verborgen parels.

 • Je creëert een intentie en onderneemt actie
 • Je gaat ontdekken en uitproberen
 • Je krijgt te maken met uitdagingen en omleidingen
 • Je krijgt te maken met teleurstellingen en onverwachte situaties
 • Je krijgt te maken met doorzetten en bijstellen
 • Totdat je vol verwondering wordt getrakteerd op dat ene bijzondere pareltje. Het moment om te vieren

Eenmaal ontdekt en verwondert, ontstaat er ruimte voor meer eenvoud van het proces. Je ziet soms zo lang tegen iets op. Maar eenmaal dat je het gedaan of geleerd hebt, zeg je vaak tegen jezelf, ‘Had ik dat maar eerder gedaan’ of ‘Heb ik daar zo lang tegenop gezien’. Achteraf blijkt het minder spannend of eng te zijn dan eerst gedacht.

Te vaak nog laten mensen zich tegenhouden door de angst voor de angst. Een venijnig deel in ons dat zich soms hult in een ogenschijnlijk comfortabel kader. Totdat er bewustzijn aan te pas komt. Omdat:

 • je steeds in eenzelfde soort van situatie terecht komt
 • het je moeite kost werk, gezin en sociaal leven te combineren
 • het je niet lukt om die droomjob te vinden
 • je niet weet wat je eigenlijk echt wilt
 • je maar niet begrijpt hoe je wel meer geluk in je leven creëert
 • je steeds meer denkt dat het aan jou ligt

Zo zijn er nog vele redenen en overtuigingen te benoemen waarom je je door je angst laat leiden.

Door te gaan werken met krachtige intenties, de energie van de maan en orakelkaarten, creëer je meer rust en richting, vreugde en flow in je leven. En als jij zoiets hebt, dat wil ik ook wel, neem dan een kijkje bij de cursus ‘Het Ritme van de Godin’. Morgenavond 2 juni start een nieuwe cursus.

Inspireer jezelf en anderen en deel op Facebook of Instagram welke verborgen parel jij ontdekt hebt.

Loslaten. Hoe doe je dat nou eigenlijk?

Dat is een goede vraag, denk ik als mensen mij dat vragen.

Loslaten heeft veelal te maken met het nemen van een innerlijk besluit. Een waar besluit gaat over iets waarvan je in al jouw cellen weet en voelt dat het klopt. Dat je het voor 100% gelooft. En dat je, als dat nodig is, je verantwoordelijkheid daarvoor neemt.

Vaak gaat er aan loslaten een proces van denken, voelen en ervaren vooraf. En om dat kracht bij te zetten kun je bijvoorbeeld gebruik maken rituelen. Hieronder deel ik met jou zes rituelen die je kunt toepassen om bijvoorbeeld negatieve overtuigingen los te laten. Op dezelfde manier kun je ook emoties loslaten.

Schrijf het op

Schrijf, het liefst met pen, alles op wat je dwars zit. Wat je anders wilt. Wat je frustreert en waarom. Schrijven vertraagt. Het maakt je bewuster van wat je voelt. Schrijven is de taal van je hart. Je ziet de woorden en zinnen zich vormen op papier. Aan woorden koppelen we gevoelens. En zo kom je dus weer aan je gevoel. Als je klaar bent met schrijven, kun je het papier verbranden. Omdat vuur één van de vijf elementen van de natuur is, wordt jouw schrijfsel in de energie van het vuur getransformeerd. Vertrouw erop dat het voor je geregeld wordt.

Verbind je met je innerlijk

Sluit je ogen en vraag om beelden van je frustratie te zien. De beelden komen rechtstreeks uit je ervaring en staan meteen in verbinding met je gevoel. Doorvoel ze zonder er in te verdrinken. Misschien moet je huilen, schreeuwen of in een bepaalde houding gaan liggen. Doe het en doorleef het. Emoties zijn eindig na negentig seconden. Duurt het langer, dan zit je ofwel in je hoofd en laat je je meeslepen door je ego, of je pijn/trauma is zo groot dat een gesprek met een professional je wellicht meer duidelijkheid kan brengen.

Neem een rituele douche

Spoel je aura schoon en laat alle negatieve gedachten en gevoelens met het water mee wegstromen. Steek eventueel voor het douchen kaarsjes aan en speel muziek die jou in een hogere trilling brengt. Spreek tijdens het douchen de zin uit: Alle energie van anderen die mij niet dient laat ik wegvloeien naar de aarde die het transformeert. Vertrouw erop dat het ook zo gebeurt. De energie van water staat in verband met onze emoties.

Dans

Om vastgezette energie weer te kunnen laten stromen, is dansen een hele fijne manier. Je bent in beweging. Gebruik al je lichaamsdelen en geef je over aan muziek waar je helemaal blij van wordt. Beweeg je armen, benen, handen en voeten. Draai met je hoofd. Maak verbinding met de aarde. Stamp een aantal keren goed op de grond. Zing mee met de muziek en laat je even helemaal gaan. Laat ondertussen, net als bij de douche, alle beperkende energieën wegstromen door je voeten.

Doe iets onverwachts

Door iets te doen dat je nog nooit gedaan hebt, ga je hele andere gevoelens ervaren dan in je eigen welbekende kringetje rond te draaien. Daag jezelf uit door eens iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Je mind is tijdelijk verlost van de druk, gedachten en gevoelens die je normaal gezien op je plek houden. Het is heel goed mogelijk dat je in de ruimte die je creëert, tot nieuwe inzichten of oplossingen komt, zodat je nadien ervaart dat je iets hebt kunnen loslaten.

Geef je over

Ben je moe, kom je niet verder, heb je geen inspiratie? Geef je over aan wat je nodig hebt. Vaak zitten we er met ons hoofd tussen omdat we bijvoorbeeld vinden dat we ons aanstellen, dat we gewoon even moeten doorzetten, dat anderen het ook gewoon doen, dat het wel weer voorbij gaat of dat anderen er wel een idee over hebben hoe we bezig zijn.

Vaak ongemerkt gaan we te ver. En door toe te geven aan je behoefte, geef je jezelf rust en ruimte om op te laden, nieuwe ideeën op te doen zodat je weer vooruit kunt met hernieuwde energie.

Loslaten is een proces

Loslaten is een proces van leren wat voor jou werkt. Leren wanneer je waar behoefte aan hebt en hoe je het snelst weer tot jezelf komt. Loslaten is leren waarom je in bepaalde patronen (verstrengeld) zit of terechtkomt. En het is na de herkenning en erkenning dat je begint met transformeren en het proces van loslaten. Er zijn natuurlijk meerdere momenten en situaties in je leven waarop loslaten van toepassing is. Dat begint al vroeg, wanneer je voor het eerst naar school gaat bijvoorbeeld. En later leer je omgaan met liefdesverdriet. Mensen die hun baan verliezen of door ziekte thuis komen te zitten. Bij alles waarbij we een vorm van verlies ervaren, komen we in aanraking met leren loslaten.

Toch zijn het juist die momenten dat we er ook op mogen vertrouwen dat we niet alleen zijn. We krijgen altijd hulp uit de ongeziene wereld. Ze staan naast ons en achter ons. Hoe meer je je ervan bewust bent en hoe fijngevoeliger je wordt voor energie, hoe beter je het voelt en er mee om kunt gaan. Ze zijn er altijd en reiken je via woord, beeld of geluid de hand om hun taal te leren verstaan. Vraag ze om hulp. Zo vaak als je wilt. Let vervolgens op de signalen.

Met ‘ze’ bedoel ik bijvoorbeeld voorouders, engelen, gidsen, opgestegen meesters en andere energieën. Kijk en voel wat bij jou past.

Wat zou jij willen leren loslaten? Of anders gezegd. Wat zou jij anders willen leren vasthouden?

Hoe autopech en een vriendinnendag een ‘les’ in ervaren en vertrouwen werden

Onlangs ben ik drie keer stilgevallen met mijn auto. Op de autosnelweg. De eerste twee keer in dezelfde rit onderweg naar huis. De derde keer was ik onderweg naar mijn lieve vriendin Diana voor een heerlijke vriendinnendag. Niet fijn, maar ook niet onoverkomelijk. We planden een nieuwe afspraak.

Vol vertrouwen en blijdschap vertrok ik een week later opnieuw naar het westen van het land. Ondertussen luisterde ik naar een uitzending van Lorie Ladd. Vertrouwen, daar ging het over. Als je in het oog van de storm staat, kun je er dan op vertrouwen dat het oké met je gaat en dat er voor je gezorgd wordt. Dat het enige dat je hoeft te doen, het opdoen van ervaringen is. Ah mooi, herkenbaar, dacht ik. Erop durven vertrouwen dat wat er ook gebeurt, dat je oké bent. En dat het een ervaring is. Iets waar ik mezelf al langere tijd in oefen.

Met nog een klein half uurtje te gaan, ging plots het inmiddels voor mij welbekende lampje branden. Met twee rijstroken rechts van mij, leek het mij verstandig richting de rechter rijbaan te gaan. Mijn gedachtenmolen en adrenalinepijl gingen in langzaam stijgende lijn aan de slag. Hoe lang ik kon blijven rijden, wist ik niet. Oké, goede moed en rustig blijven. Vlak voor een afslag, op een inmiddels vijfbaans autoweg, viel de motor stil.

Dat moment!

Het voelde als achterover vallen, overgave, me afvragend: hemeltje lief wat nu en mezelf zo snel mogelijk in veiligheid brengen. Paniek.

Ik belde Diana, die in eerste instantie dacht dat ik een grapje maakte. Want hé, ik wil nog wel eens een grapje maken.

De opgebouwde spanning brak los. Dat ik twee uur van huis was en niet op mijn auto kon vertrouwen, dat veegde de vaste grond onder mijn voeten vandaan. Het raakte aan mijn gevoel van me niet veilig voelen, geen houvast hebben, hoe goed voor jezelf zorgen, maar ook anderen niet in gevaar willen brengen. Eenmaal weer tot rust gekomen, moest ik wel ontzettend lachen om het feit dat ik meteen na de uitzending van Lorie, een oefening in ervaren en vertrouwen kreeg. Hoe snel wil je het leren, zal ik maar zeggen. Maar ik was oké midden in de ervaring.

Uiteindelijk is natuurlijk alles goed gekomen en wist en voelde ik ook dat het stap voor stap opgelost zou worden. Die dag ben ik met een vervangauto naar huis gereden. En mijn eigen auto kwam een dag later met transport. In het stap voor stap oplossen heb ik nog een paar fysieke ontladingen ervaren. Daarmee heb ik opgebouwde spanningen los kunnen laten. Ik had er behoefte aan om met mensen mijn verhaal te delen. Dat raakte mijn gevoel zodat ik mezelf eraan kon overgeven en het los kon laten. Dat is wat ik geleerd heb. Er niet alleen mee blijven rondlopen als het even niet gaat. Durf mensen te vragen om even tijd voor je te maken. Ze doen dat graag voor je.

De vriendinnendag is ook nu weer heel anders verlopen dan gedacht. Maar ondanks dat waren we blij dat we weer eens samen waren. En dat alvast de start is gemaakt om edelstenen en mineralen te gaan integreren in de cursus ‘Het Ritme van de Godin’. Maar daarover later meer.

Ben je benieuwd naar wat de cursus jou nu al te bieden heeft? Neem dan een kijkje bij het aanbod hier op de site.

Durf los te laten

Begin dit jaar was ik thuis, zoals vele anderen. Ik had een onbestemd gevoel. Een gevoel dat ik met alle macht vanuit mijn ratio probeerde te verklaren. En, waardoor ik mezelf ook nog eens aan het beoordelen was. Lekker bezig Mariëtte, zei ik tegen mezelf toen ik begreep wat ik aan het doen was.

Corona, weinig inspiratie, er kwam niets uit mijn handen, oude patronen, oude pijn, weinig sociale activiteiten, beperkt fysiek contact, ‘grenzen gesloten’. Maar ook emoties die soms in alle hevigheid omhoog kwamen. Ik voelde zoveel verzet. Alsof ik tegen de stroom van een draaikolk in, de weg terug naar boven zou kunnen maken. Maar hoe harder ik probeerde, hoe moeilijker het ging. Het werd donkerder en het putte me uit.

‘Vertrouw met een lach’. Het is mijn mantra voor dit jaar. En daar greep ik uiteindelijk naar terug. Ik liet alles los en gaf me over. Van het ene op het andere moment. Het is me niet vreemd. Ik herken het vanuit mijn burn-out jaren geleden. En ik ga nou eenmaal één en soms twee keer per jaar door eenzelfde soort periode. Vorig jaar liet ik Krachtig Anders los. Echt niet zonder slag of stoot. Maar het was tijd voor De Troostbeer.

Nu ik, na deze periode, weer helder kan zien, moet ik met mezelf lachen. De volgende keer, denk ik dan, laat ik me niet meer vangen… Maar het is juist dat, waarmee ik nu al met mezelf afspreek dat ik me verzet. Heerlijk toch, jezelf voor de gek houden.

De overgave heeft me veel rust gegeven. Ik moest niets meer. Ik mocht. Ik maakte de weg naar binnen, naar mijn hart. Met compassie bewust dieper dan ik ooit was geweest. Ik kon en moest mensen in liefde loslaten. Ik ging de confrontatie aan met mechanismen als controle,  manipulatie, jaloezie en zelfs afgunst. Nou, dat laatste was wel een dingetje hoor. Maar ik kon en mocht alles doorzien, doorvoelen en loslaten.  Ook dat ik mij op vlakken nog steeds liet beïnvloeden. En telkens was er dat onverwoestbare vertrouwen dat het de bedoeling was.

Vanuit overgave diende zich de mogelijkheid aan om samen met een collega ondernemer en coach, het Transformatiespel te spelen. Met een liefdevolle en openhartige intentie bracht ik mijn spelvraag in. Het was voor mij niet helemaal duidelijk wat het spel me in eerste instantie bracht. Maar eenmaal een dag thuis, voelde ik bewust de verschuiving van grijs naar kleur en licht. Ik voelde weer zin om te creëren en aan te pakken. Er ontstonden nieuwe ideeën. Inzichten werden helder. Maar het belangrijkste was het intense gevoel van vreugde.

Ik heb ervaren dat af en toe met compassie alles loslaten en op ‘reis’ te gaan, mij tot nieuwe inzichten, ideeën en energie brengt. Ook al voelt dat in het begin heel oncomfortabel. Maar uiteindelijk maakt het donker plaats voor het licht. Het voelt als lente. En die is nu ook letterlijk in zicht. Eigenlijk heb ik al een energetische pre-lenteschoonmaak gedaan.

Ik gun het jou ook. Antwoorden op je vragen over leven, werk, relaties enz. Het lef om je open te stellen en los te durven laten.

 • Al die dingen die je van jezelf en/of anderen moet.
 • Al die dingen waarvan je denkt dat de ander denkt dat…
 • Al die dingen waar anderen verwachtingen hebben van jou.

Het is zo helend en verhelderend als je jezelf durft open te stellen voor je diepe emoties en overtuigingen. Dat je daarna in jezelf het licht weer aan voelt gaan. Dat is het moment dat het weer gaat stromen. Dat jouw hart verder open kan gaan en jouw innerlijk licht nog harder kan gaan stralen.

Wil je graag weten wat het transformatiespel voor jou kan betekenen, neem dan zeker even contact op. Ik vertel er je graag over.

 

5 manieren om jouw authentieke zelf te leven

Ben jij authentiek?

Het is maar een vraag. En het is helemaal niet erg als je daar geen ja op kunt antwoorden. Authentiek zijn gaat over trouw zijn aan jezelf. Over leven wie jij diep van binnen echt bent. Zo binnen zo buiten, zo buiten, zo binnen. Alles wat wij als mensen in ons leven meemaken en ervaren, bepaalt mede wie wij zijn. Niet gek dus, als je wel eens het gevoel hebt niet jezelf te zijn. Dat komt omdat externe factoren, een al dan niet grote impact op ons leven hebben of hebben gehad. Wie wij werkelijk zijn, zijn we daardoor anders gaan beleven en dus ook anders gaan leven. We zijn de verbinding daardoor in meer of mindere mate verloren.

Om weer in verbinding te komen met jou authentieke zelf, geef ik je hieronder 5 manieren die je helpen om weer verbinding met je authentieke zelf te maken. 

1. Voel waar jij blij van wordt

Als je voelt waar je blij van wordt, dan reageert jouw hele systeem daar op, tot ver buiten je persoonlijke grenzen. Het is hartentaal. Anderen pikken dat ook op. Het kost je dan geen moeite om ervoor in actie te komen. Anders gezegd, je kunt zomaar het gevoel hebben dat het allemaal vanzelf gaat. Dicht bij blijheid ligt ook vreugde. En die combinatie geeft je vleugels. Je zit dan in een zalige positieve flow en je hebt het gevoel dat je de wereld aan kunt. Ideeën ontspruiten uit het niets, mensen reageren spontaan op je en  je voelt je licht. Blij zijn en vreugde delen creëert een authentieke bijdrage aan een mooiere wereld.

2. Neem de tijd om goede beslissingen te nemen

Dat je dit leest is op zich al een goede beslissing. Als je niet zeker bent in een te nemen beslissing, geef jezelf dan de tijd om te voelen. Kies bewust een moment om even naar binnen te gaan om te voelen. Lukt dit niet zo goed voor je, dan kun je ook de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Schrijf ze op.

Het nemen van een beslissing heeft twee kanten. Het is belangrijk een goede beslissing te nemen (oh oh, dat verhoogd de druk 😊 ). En aan de andere kant, is elke beslissing goed, omdat ze je naar het volgende punt brengt. Je leert van elke beslissing. Zelfs als je niet beslist.

3. Durf iemand te vragen er even voor je te zijn

Als het even niet gaat, is het fijn wanneer er iemand tijd voor je heeft. Iemand die naar je luistert, met je meedenkt, relativeert, je een liefdevolle schop onder je kont geeft. Heel veel mensen generen zich om alleen al de vraag te stellen. Ze willen niemand tot last zijn. Ze denken dat ze de enige zijn. Ze schamen zich dat het nog steeds niet veranderd is. Maar weet dat we allemaal hetzelfde zijn. Dat we allemaal momenten hebben dat het even niet gaat. En dat we dan ook allemaal even iemand nodig hebben die er voor ons is. En besef dat een mens er graag voor een ander wil zijn. Omdat het namelijk zo herkenbaar is. En omdat het een opening is om ook zelf die de vraag te stellen als het nodig is.

4. Kom van die bank af

Jezelf toestaan om onder een deken weg te kruipen is helemaal oké. Zo lang je maar beseft dat het je op de lange termijn niet verder brengt. Maar door jezelf even toe te staan lief te zijn voor jezelf, creëer je nieuwe kansen. Je komt bijvoorbeeld op nieuwe ideeën. Je bent even tot rust gekomen door afstand te nemen. Dat hoeft natuurlijk niet persé op de bank. Je kunt ook een bad nemen midden op de dag. Of even in de tuin wat onkruid weghalen. Werkt lekker aardend trouwens.  Veranderingsprocessen kunnen door dit soort momenten beter integreren in je onbewuste. Maar belangrijk is dat je vervolgens weer in beweging komt. Of dat nou is door te gaan wandelen, sporten, afspreken met vrienden en vriendinnen. Kies de beweging die het beste bij je past. Maar ga vooral als eerste iets leuks doen.

5. Laat twijfelen over aan pinguïns

Wanneer je gaat twijfelen, dan ga je appels met peren vergelijken. De vraag is waarom je twijfelt. De meeste mensen, zo blijkt, zijn bang om een verkeerde keuze te maken. Ze zijn bang om iets te missen. En weet je, er zijn altijd nog betere keuzes. Het zijn de stemmetjes in ons hoofd die ons van alles wijs maken. Die ons willen doen geloven dat we iets missen. Of misschien omdat we denken het niet waard te zijn. Of omdat we het zogezegd niet kunnen waarmaken. Om twijfelen te voorkomen, kun je het best van te voren al bepalen wat je nodig hebt. Bepaal op basis daarvan wat het beste bij jou past. En als je twijfelt omdat je rekening houdt met wat anderen van je zullen denken, ga dan even voelen waar je blij van wordt, kom in beweging en stuur je twijfels in een pakketje naar de pinguïns.

Ik gun je van harte dat je leeft vanuit jouw authentieke zelf. En mocht je het fijn vinden dat er even iemand voor je is, maak dan gebruik van mijn gratis ‘Flow Sessie’. Gewoon even delen en je weer lichter voelen. Gun jezelf een lach op je gezicht . Vraag hieronder je Flow Sessie aan.