Durf los te laten

Begin dit jaar was ik thuis, zoals vele anderen. Ik had een onbestemd gevoel. Een gevoel dat ik met alle macht vanuit mijn ratio probeerde te verklaren. En, waardoor ik mezelf ook nog eens aan het beoordelen was. Lekker bezig Mariëtte, zei ik tegen mezelf toen ik begreep wat ik aan het doen was.

Corona, weinig inspiratie, er kwam niets uit mijn handen, oude patronen, oude pijn, weinig sociale activiteiten, beperkt fysiek contact, ‘grenzen gesloten’. Maar ook emoties die soms in alle hevigheid omhoog kwamen. Ik voelde zoveel verzet. Alsof ik tegen de stroom van een draaikolk in, de weg terug naar boven zou kunnen maken. Maar hoe harder ik probeerde, hoe moeilijker het ging. Het werd donkerder en het putte me uit.

‘Vertrouw met een lach’. Het is mijn mantra voor dit jaar. En daar greep ik uiteindelijk naar terug. Ik liet alles los en gaf me over. Van het ene op het andere moment. Het is me niet vreemd. Ik herken het vanuit mijn burn-out jaren geleden. En ik ga nou eenmaal één en soms twee keer per jaar door eenzelfde soort periode. Vorig jaar liet ik Krachtig Anders los. Echt niet zonder slag of stoot. Maar het was tijd voor De Troostbeer.

Nu ik, na deze periode, weer helder kan zien, moet ik met mezelf lachen. De volgende keer, denk ik dan, laat ik me niet meer vangen… Maar het is juist dat, waarmee ik nu al met mezelf afspreek dat ik me verzet. Heerlijk toch, jezelf voor de gek houden.

De overgave heeft me veel rust gegeven. Ik moest niets meer. Ik mocht. Ik maakte de weg naar binnen, naar mijn hart. Met compassie bewust dieper dan ik ooit was geweest. Ik kon en moest mensen in liefde loslaten. Ik ging de confrontatie aan met mechanismen als controle,  manipulatie, jaloezie en zelfs afgunst. Nou, dat laatste was wel een dingetje hoor. Maar ik kon en mocht alles doorzien, doorvoelen en loslaten.  Ook dat ik mij op vlakken nog steeds liet beïnvloeden. En telkens was er dat onverwoestbare vertrouwen dat het de bedoeling was.

Vanuit overgave diende zich de mogelijkheid aan om samen met een collega ondernemer en coach, het Transformatiespel te spelen. Met een liefdevolle en openhartige intentie bracht ik mijn spelvraag in. Het was voor mij niet helemaal duidelijk wat het spel me in eerste instantie bracht. Maar eenmaal een dag thuis, voelde ik bewust de verschuiving van grijs naar kleur en licht. Ik voelde weer zin om te creëren en aan te pakken. Er ontstonden nieuwe ideeën. Inzichten werden helder. Maar het belangrijkste was het intense gevoel van vreugde.

Ik heb ervaren dat af en toe met compassie alles loslaten en op ‘reis’ te gaan, mij tot nieuwe inzichten, ideeën en energie brengt. Ook al voelt dat in het begin heel oncomfortabel. Maar uiteindelijk maakt het donker plaats voor het licht. Het voelt als lente. En die is nu ook letterlijk in zicht. Eigenlijk heb ik al een energetische pre-lenteschoonmaak gedaan.

Ik gun het jou ook. Antwoorden op je vragen over leven, werk, relaties enz. Het lef om je open te stellen en los te durven laten.

  • Al die dingen die je van jezelf en/of anderen moet.
  • Al die dingen waarvan je denkt dat de ander denkt dat…
  • Al die dingen waar anderen verwachtingen hebben van jou.

Het is zo helend en verhelderend als je jezelf durft open te stellen voor je diepe emoties en overtuigingen. Dat je daarna in jezelf het licht weer aan voelt gaan. Dat is het moment dat het weer gaat stromen. Dat jouw hart verder open kan gaan en jouw innerlijk licht nog harder kan gaan stralen.

Wil je graag weten wat het transformatiespel voor jou kan betekenen, neem dan zeker even contact op. Ik vertel er je graag over.

 

5 manieren om jouw authentieke zelf te leven

Ben jij authentiek?

Het is maar een vraag. En het is helemaal niet erg als je daar geen ja op kunt antwoorden. Authentiek zijn gaat over trouw zijn aan jezelf. Over leven wie jij diep van binnen echt bent. Zo binnen zo buiten, zo buiten, zo binnen. Alles wat wij als mensen in ons leven meemaken en ervaren, bepaalt mede wie wij zijn. Niet gek dus, als je wel eens het gevoel hebt niet jezelf te zijn. Dat komt omdat externe factoren, een al dan niet grote impact op ons leven hebben of hebben gehad. Wie wij werkelijk zijn, zijn we daardoor anders gaan beleven en dus ook anders gaan leven. We zijn de verbinding daardoor in meer of mindere mate verloren.

Om weer in verbinding te komen met jou authentieke zelf, geef ik je hieronder 5 manieren die je helpen om weer verbinding met je authentieke zelf te maken. 

1. Voel waar jij blij van wordt

Als je voelt waar je blij van wordt, dan reageert jouw hele systeem daar op, tot ver buiten je persoonlijke grenzen. Het is hartentaal. Anderen pikken dat ook op. Het kost je dan geen moeite om ervoor in actie te komen. Anders gezegd, je kunt zomaar het gevoel hebben dat het allemaal vanzelf gaat. Dicht bij blijheid ligt ook vreugde. En die combinatie geeft je vleugels. Je zit dan in een zalige positieve flow en je hebt het gevoel dat je de wereld aan kunt. Ideeën ontspruiten uit het niets, mensen reageren spontaan op je en  je voelt je licht. Blij zijn en vreugde delen creëert een authentieke bijdrage aan een mooiere wereld.

2. Neem de tijd om goede beslissingen te nemen

Dat je dit leest is op zich al een goede beslissing. Als je niet zeker bent in een te nemen beslissing, geef jezelf dan de tijd om te voelen. Kies bewust een moment om even naar binnen te gaan om te voelen. Lukt dit niet zo goed voor je, dan kun je ook de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Schrijf ze op.

Het nemen van een beslissing heeft twee kanten. Het is belangrijk een goede beslissing te nemen (oh oh, dat verhoogd de druk 😊 ). En aan de andere kant, is elke beslissing goed, omdat ze je naar het volgende punt brengt. Je leert van elke beslissing. Zelfs als je niet beslist.

3. Durf iemand te vragen er even voor je te zijn

Als het even niet gaat, is het fijn wanneer er iemand tijd voor je heeft. Iemand die naar je luistert, met je meedenkt, relativeert, je een liefdevolle schop onder je kont geeft. Heel veel mensen generen zich om alleen al de vraag te stellen. Ze willen niemand tot last zijn. Ze denken dat ze de enige zijn. Ze schamen zich dat het nog steeds niet veranderd is. Maar weet dat we allemaal hetzelfde zijn. Dat we allemaal momenten hebben dat het even niet gaat. En dat we dan ook allemaal even iemand nodig hebben die er voor ons is. En besef dat een mens er graag voor een ander wil zijn. Omdat het namelijk zo herkenbaar is. En omdat het een opening is om ook zelf die de vraag te stellen als het nodig is.

4. Kom van die bank af

Jezelf toestaan om onder een deken weg te kruipen is helemaal oké. Zo lang je maar beseft dat het je op de lange termijn niet verder brengt. Maar door jezelf even toe te staan lief te zijn voor jezelf, creëer je nieuwe kansen. Je komt bijvoorbeeld op nieuwe ideeën. Je bent even tot rust gekomen door afstand te nemen. Dat hoeft natuurlijk niet persé op de bank. Je kunt ook een bad nemen midden op de dag. Of even in de tuin wat onkruid weghalen. Werkt lekker aardend trouwens.  Veranderingsprocessen kunnen door dit soort momenten beter integreren in je onbewuste. Maar belangrijk is dat je vervolgens weer in beweging komt. Of dat nou is door te gaan wandelen, sporten, afspreken met vrienden en vriendinnen. Kies de beweging die het beste bij je past. Maar ga vooral als eerste iets leuks doen.

5. Laat twijfelen over aan pinguïns

Wanneer je gaat twijfelen, dan ga je appels met peren vergelijken. De vraag is waarom je twijfelt. De meeste mensen, zo blijkt, zijn bang om een verkeerde keuze te maken. Ze zijn bang om iets te missen. En weet je, er zijn altijd nog betere keuzes. Het zijn de stemmetjes in ons hoofd die ons van alles wijs maken. Die ons willen doen geloven dat we iets missen. Of misschien omdat we denken het niet waard te zijn. Of omdat we het zogezegd niet kunnen waarmaken. Om twijfelen te voorkomen, kun je het best van te voren al bepalen wat je nodig hebt. Bepaal op basis daarvan wat het beste bij jou past. En als je twijfelt omdat je rekening houdt met wat anderen van je zullen denken, ga dan even voelen waar je blij van wordt, kom in beweging en stuur je twijfels in een pakketje naar de pinguïns.

Ik gun je van harte dat je leeft vanuit jouw authentieke zelf. En mocht je het fijn vinden dat er even iemand voor je is, maak dan gebruik van mijn gratis ‘Flow Sessie’. Gewoon even delen en je weer lichter voelen. Gun jezelf een lach op je gezicht . Vraag hieronder je Flow Sessie aan.

Wonderen bestaan echt

De afgelopen maand heb ik in een roller coaster gezeten. Het was een intense reis van loslaten en ontvangen.

Jaren en jaren en jaren heb ik mij diep van binnen eenzaam en in de steek gelaten gevoeld. En het was afgelopen maand dat ik mij daar op een nieuwe en nog intensere manier heel bewust van werd.

Met open armen heb ik mij overgegeven aan alles wat zich aandiende. En in alles voelde ik mij zowel diep alleen als ook gedragen.

Op een diepte in mezelf die ik nog niet kende kon ik mij met mijzelf verbinden. En het was daar dat ik kon loslaten en kon gaan creëren in liefde.

Op een bijna miraculeuze manier creëerde ik mijn deelname aan een retreat afgelopen weekend, een wonder en cadeau. Mezelf vergeven voor wat ik mezelf allemaal heb aangedaan in mijn leven, was wat ik wilde.

En oooooooh, mijn dankbaarheid en vreugde kan niet groter zijn dan dat te ervaren. De kracht, de liefde en de creativiteit die dan loskomt is bijna niet te beschrijven.

Maar ook het bad van liefde en de kracht van de groep waar ik deel van mocht uitmaken. Het weten en voelen dat ik, net al vele anderen, het niet alleen hoef te doen. En niet te vergeten de vreugde van al dat delen.

Wat ik van mensen hoor is dat ze zich vaak alleen voelen met gevoelens van bijvoorbeeld hoog gevoeligheid of zich niet begrepen voelen. Wat ik ook hoor is dat ze niet alles met anderen kunnen delen. Zelfs niet als het goede vrienden zijn.

Wat ik vaak van mensen hoor is dat ze in de chaos in en om zich heen niet de rust kunnen vinden waar zo’n behoefte aan is. Het vraagt moed om in die chaos in liefde voor jezelf te gaan staan. Dat is waar de angst wordt ervaren waardoor de relatie met de ander vertroebeld kan raken.

Wat ik vaak merk is dat mensen ongeduldig zijn. Daardoor saboteren ze zichzelf omdat ze met het hoofd tussen het gevoel en de overgave gaan zitten. Ze belanden vaak in een vicieuze cirkel, waar moeilijk aan te ontsnappen lijkt.

Wat ik ervaar is dat we allemaal hetzelfde zijn in onze ervaringen. Wij willen allemaal leven vanuit die volle overtuiging dat we mogen zijn wie we zijn. Dat wij liefde mogen geven en ontvangen.

Wat ons het meeste tegenhoudt om dat te doen, zijn onze angsten, gedachten, schaamtes. Maar we kunnen het laagje voor laagje transformeren naar onze ware ik, die leert zichzelf lief te hebben in alle oude en nieuwe situaties.

Ik merk aan mensen hoeveel moeite het ze kost om mild voor zichzelf te zijn. Velen leven nog volgens verwachtingen van anderen en/of ingesleten patronen. Dat maakt moe en put uiteindelijk uit.

Jezelf de moed gunnen dat alles er mag zijn wat zich aandient, is jezelf een groot cadeau geven. Het ben jij zelf die al alles in zich heeft om van jouw leven jouw kunstwerk te maken. You only have to create your own excitement.

Er is niets fijners dan in een veilige omgeving te zijn, waar je angsten, gedachten en schaamtes als kracht worden ervaren. Juist door het aangaan van de duisternis in jezelf, creëer je ruimte, verbinding, liefde, eigenwaarde, creativiteit en persoonlijke groei.

En vaak sneller dan je denkt.

Het decembert

Tja, die foto past niet echt bij het weer van vandaag. Maar voor mij voelt de foto wel als december. Een bijzondere maand. Een maand die ons vaak meer raakt dan we soms in de gaten hebben. Het start al met Sinterklaas. Is het niet omdat je jonge kinderen hebt, dan zijn het de herinneringen er aan. En dan volgt de voorbereiding voor kerstmis, en kerstmis zelf, om dan de overstap te maken naar een heel nieuw jaar. Het is voor velen een maand van feesten, afronden, terugblikken, naar binnen gaan en plannen maken voor het nieuwe jaar.

December is ook een maand waarin extra eenzaamheid en gemis wordt ervaren Iets wat mij aan het hart gaat. Ook al weet ik dat het het hele jaar speelt. En toch voelt het in december anders. Ja, ik ben daar gevoelig voor. Altijd geweest.

Mij maakt deze maand vaak melancholisch. De herinneringen die ik heb aan Sinterklaas zijn heerlijk. De enorme verrassingen als er plots cadeautjes waren. Zelfs toen ik niet meer in de Sint geloofde. Maar ook daarna, toen we surprises maakten voor elkaar en er leuke gedichtjes bij schreven. Vaste prik was de grote schaal met mandarijntjes en snoepgoed. Maar bovenal, het samen zijn. En dat is met kerst niet anders.

Kerstmis start voor mij pas na Sinterklaas. En het is zo grappig, want ik moet enorm oppassen wanneer ik mijn kerstboom zet. Want eenmaal de boom staat, dan ga ik in de kerstmodus. Dat betekent dat ik mij dan ontzettend graag hul in warmte, gezelligheid, kerstfilms en -muziek en lekker eten, maar vooral eigenlijk niet meer al te veel doen. Heb jij ook een kerstmodus?

 

Verlangen versus realisatie

Ik heb echt nooit geweten dat je een onbedwingbare drang kunt hebben om de kerstboom te zetten. En oh oh, hoe gevaarlijk ook, maar dat was voor mij afgelopen zondag, met alle gevolgen van dien. Ik zou niets liever dan nu met de benen omhoog even helemaal niets meer willen doen. Maar dat zal niet gaan. Tenminste, toch niet helemaal.

Hoeveel lef heb jij gehad om tegen jezelf te zeggen dat je jouw momenten neemt? Dat je afspraken afzegt, de zorg voor je kinderen aan je partner geeft, een paar dagen extra verlof neemt en de boel de boel laat. Deze week lijkt wat dat betreft voor mij alles mee te werken. Alles wat ik kan doorschuiven, schuif ik door. Wat gecancelled moest worden, werd gecancelled. Wat echt gedaan moet worden, wordt gedaan. Wel heb ik een paar super leuke Innerlijke Kracht Scans met mensen. En wat rest, is me-time. 

 

Concentratie of bezinnen?

Hoe gaat het met jouw energie deze week? Ben jij iemand die maar doorgaat, ook als je lichaam je vraagt om het wat rustiger aan te doen? Of ben je iemand, die als het gaat, luistert naar het lichaam en er zoveel als mogelijk aan toegeeft? Op dit moment neem ik zoveel mogelijk mijn rust. Ik sta het mezelf toe. 

Als je merkt dat je je minder goed kunt concentreren, levendige dromen hebt, een druk in je hoofd voelt, dan mag je daar gerust naar luisteren. Het is de energie waar wij nu mee te maken hebben. Het is vooral voelbaar voor mensen die hooggevoelig zijn. Gun jezelf als het gaat, wat extra rust om naar binnen te keren en te voelen wat je nog mag afronden, om daarna jouw wensen en dromen te voelen die je wilt realiseren. 

Een momentje van bezinning levert je meer op, dan in alle haast doorgaan met wat je nog allemaal moet doen. Ga lekker wandelen, neem een bad, eet een koninklijke maaltijd of lees een goed boek. Doe wat goed is voor jou, want dat is ook goed voor de ander.

Ik ben benieuwd wat jij doet om goed voor jezelf te zorgen. Deel je het onder de Facebookpost. 

Je plek innemen vanuit Plezier, Liefde, Eenvoud en Kracht

Het einde van het jaar is weer in zicht. De donkere en koude dagen omringen ons. Heerlijk frisse wandelingen. Lekker knus bij de kachel. De feestdagen. Echt een tijd om naar binnen te keren. Want wat in jou mag nog extra aandacht krijgen? Welk deel in jou wacht op meer licht?

Om delen in jezelf aan te durven kijken, is moed nodig. Zeker wanneer er angst of schaamte overheen ligt. Dat kan zo’n dikke laag zijn, dat je je soms helemaal niet bewust bent van die angst en/of schaamte. Je hebt jezelf geleerd om er op een dusdanige manier mee om te gaan, dat je denkt dat het er niet meer is. En door dat te denken, hoef je het dus ook niet te voelen. Het bepaalt dan wel nog op de achtergrond mee hoe jij jouw leven leeft.

Voelen en doorleven, het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven om te groeien. Want door te voelen, ga je zien wat in jou nog aandacht nodig heeft. Angst is wat dat betreft een zeer voor de hand liggend thema. Want angst weerhoudt velen van ons ervan om ons echte potentieel te leven. Om dus echt te gaan doen waar je wellicht als kind al van droomde.

Angst kan je er van weerhouden om je dromen te leven. Maar angst kun je ook als aanmoediging inzetten. In je hoofd spelen zich allerlei gesprekken af als angst om de hoek komt kijken. Hoe bewust ben jij je van al die stemmetjes? In eerste instantie heb je er misschien nog niet zo bewust naar geluisterd. Maar wat hoor je als je bewust naar de stemmetjes van jouw angst luistert?

Het is een interessante oefening om die stemmetjes eens aan een kant van een dubbelgevouwen blad papier op te schrijven. En op de andere helft schrijf je dan de gedachten op die je er liever voor in de plaats wilt denken. Jij bent het, die jouw gedachten kan veranderen. Jij bent jouw eigen leider, jouw koningin, jouw koning. Niemand anders maakt jouw gedachten. Jij creëert ze op basis van wat je meemaakt. Maar angstgedachten zijn een illusie. Ze komen voort uit alles wat je tot dan toe hebt meegemaakt en opgeslagen.

Wanneer je kunt gaan zien dat die stemmetjes jou in je greep houden om niet datgene te doen wat je echt wilt doen, dan kun je jezelf die symbolische schop onder de kont geven. Dan kun je patronen gaan doorbreken en moedige stappen zetten. Loskomen van je angsten is soms ontzettend eng. Maar als je voelt dat het je goed zal doen, en als je voelt dat je verlangen groter wordt dan je angst, dan ga je het doen.

Deze week maakte ik deel uit van een groep vrouwelijke ondernemers. En niet geheel toevallig was het thema ‘angst’. Het is zo’n universeel thema, dat het dus niet verwonderlijk was dat ook deze groep vrouwen het allemaal kent. Want we hebben het allemaal. Vrouwen, mannen, jong, oud, wel of niet succesvol, startend of gevestigd ondernemer, middenklasse of miljonair. Iedereen maakt dingen mee in het leven die angst met zich meebrengen. En als we ons daarvan bewust worden, dan kunnen we gaan leren hoe we vanuit liefde door die angst kunnen breken, om weer terug te komen bij wie we eigenlijk zijn vanuit ons diepste wezen.

Maar wat gebeurt er met jou als ik je zeg dat je niet bang bent voor de angst zelf, maar dat je bang bent voor wie je eigenlijk echt bent of wilt zijn. Want in hoeverre gun jij jezelf het leven dat je graag wilt leven? Gun jij het jezelf om echt gelukkig te zijn? Jezelf voorstellen hoe gelukkig je je zou voelen, is nog iets anders dan het ook echt leven. Op het moment dat je dat doet, dan wordt jouw angst een boodschapper die jou aanzet tot actie, in plaats van angstgedachten. Angstgedachten kunnen zelfs leiden tot passiviteit en een gevoel van lamgeslagen zijn. Iedereen is in staat om een gelukkig leven te creëren. Het gaat er om hoe je om wilt gaan met dat waartoe angst jou aanzet.

2020 wordt een bijzonder jaar. Een jaar waarin mensen steeds meer vanuit hun kracht gaan leven. Een jaar waarin veel gaat veranderen voor mensen. Zowel in hun persoonlijke ontwikkeling als in relaties met eender wie of wat. Mensen willen meer authenticiteit. En daarom is het natuurlijk niet helemaal toevallig dat Diana en ik in het weekend van 02-02-2020 de super gave Krachtig Anders Meesterschap Retreat organiseren. Wij willen mensen helpen door ze weer in contact te brengen met hun authenticiteit, zodat ze hun plek in hun leven kunnen innemen. En je PLEK innemen staat voor Plezier, Liefde, Eenvoud en Kracht. 

Schrappen Schrappen Schrappen

Ik ben echt knetter trots op mezelf dat ik webinars geef. Want plotseling ben je dus zichtbaar voor iedereen die zich daar op inschrijft. En dat voelt best wel heel kwetsbaar. Iedereen kan namelijk op je reageren; complimentje geven, feedback geven of kritiek geven. En ik vind het het meest eng dat ik kritiek van vreemden kan krijgen op wat ik zeg of doe. Maar tot nog toe ben ik dus lekker knetter trots en blij met alle actieve aanwezigen.

Tijdens een training, o.a. over webinars werd er een webinar geanalyseerd. En oh oh oh, wat voelde ik mij een groentje. Ik dacht meteen mijn webinars maar te annuleren en ze ver voor me uit te schuiven zodat ik ze kon perfectioneren. Ha ha ha. En dat is dus precies hoe het niet werkt. Maar daar is de perfectionist in mij het helemaaaaaal niet mee eens. Maar weet je wat ik twee dagen laten dacht? Just do it! Be yourself and have fun!

Ik startte met herschrijven van het webinar. En van het een kwam het ander en plotseling had ik me toch een berg werk op m’n bordje liggen..Zoveel, dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik was bijna mijn hele onderneming aan het herpositioneren. En dan komt er altijd wel weer iemand van buiten die mij even terugfluit, en ik kan zeggen: ‘ Oh jee, deed ik het weer.’ Want dat is mijn valkuil. Teveel willen doen in korte tijd. En dan dus ook nog dingen doen die op dat moment helemaal niet belangrijk zijn, maar wel zo lijken.

Herken je jezelf hierin? Het idee hebben dat een ander het beter doet dan jij? Dat je harder gaat lopen en creëren om het nog beter te maken, maar daardoor meer werk creëren? Angst hebben om helemaal jezelf te zijn?

Weet je, het is oké. We ervaren het allemaal in ons leven. En dan is het zo fijn als je mensen in je omgeving hebt die je weer even met de voeten op de grond zetten. En je herkent het waarschijnlijk ook wel dat je het bij een ander eerder herkent dan bij jezelf. Of, wat ook kan natuurlijk, dat je het zó goed van jezelf kent dat je er inmiddels een manier voor hebt gevonden om er goed mee om te gaan. 

Doordat ik mezelf zo had lopen opdraaien, kon ik niet anders dan mezelf rust gunnen. Ik pakte een pen en begon te schrappen in mijn actielijst. Ik nam een dag vrij om tot rust te komen. Ik schrapte nog meer en nog meer, totdat er bijna niets anders overbleef dan het volgende webinar. Ik ervoer rust en overzicht, en de tintelingen voor dat webinar. Want ik wil er toch het beste aan geven, fluistert de perfectionist. Ik heb hem vriendelijk bedankt en even op verlof gestuurd, zodat ik vanuit liefde op een speelde en vreugdevolle manier mijn weg naar innerlijke kracht kon delen. 

Friends with benefits. Dat wil ik!

Het is ontdekken.

Het is aftasten

Het is intens

Het is liefhebben

Het is loslaten

Het is groeien

Het is beleven

Het betekent zoveel meer dan een gewoon iemand kennen.

Oh, maar wacht even. Jij leest dit heel anders leest dan dat ik het bedoel. Maar ik deed dat natuurlijk met opzet. Hahaha

Vandaag wil ik je iets vertellen over vriendschappen. Sommigen zijn zeldzaam. Sommigen komen en sommigen gaan. Maar echte vriendschappen blijven bestaan.

Jaren geleden verdween er ongewild iemand uit mijn leven. Reden? Niet bekend. Nou was ik een tijdje geleden mijn adresboek aan het doorlopen, en kwam ik haar weer tegen. Omdat ik geen idee had wat indertijd de reden was dat we elkaar niet meer zagen, voelde ik mij vrij om een kort berichtje te sturen. Ze was zo blij om van mij te horen.

Jaren geleden verdween er iemand ongewild uit mijn leven. Reden? Teleurstelling. Het is alweer een paar jaar geleden dat zij zich vrij voelde mij een kort berichtje te sturen. Het was lente en ze organiseerde een feest. “Het is al te lang geleden, dus kom naar het feest om het leven te vieren”. Ik was zo blij om van haar te horen.

Ik heb het dus op beide manieren ervaren. En beide keren voelde het zo fijn om elkaar weer te spreken en te zien. Soms gebeuren er dingen in het leven waardoor we geraakt worden en niet in staat zijn om het met de ander te bespreken. Achteraf beschouwd vaak om onbenulligheden. Maar soms gebeurt het gewoon.

Is er zo ook iemand uit jouw leven verdwenen? En hoe kijk je nu naar de situatie? Door de tijd heen ben je meestal alweer gegroeid als mens. Je hebt misschien van alles meegemaakt en de relativiteit van het leven leren kennen. Hoe schuldig, boos, verdrietig of verontwaardigd ben je nog? En is dat nog relevant? Hoe belangrijk was en is die persoon in jouw leven?

Wij maken allemaal van alles mee in ons leven. En het is niet erg om je te vergissen. Vergissen is menselijk, zegt een spreekwoord. Maar als we de moed, de mildheid en de liefde aanspreken, dan kunnen we samen mooie dingen doen.

Want dat is het. Een vriendschap is waardevol en dierbaar. Een vriendschap is onvoorwaardelijk. Een vriendschap is er in goede en slechte tijden. Een vriendschap nodigt uit tot groei, plezier, delen en ervaren.

En daarom vier ik vandaag mijn vriendschappen. Doe je mee? Bedenk een leuke manier om jouw vriendschappen te vieren.

Waarvoor zou jij twee kalkoenlapjes inruilen?

Vorige week zat ik te bellen met een lieve vriendin. Op dat moment zit zij in de auto. ‘Ik dacht’, zegt ze, laat ik maar meteen boodschappen gaan doen. Ze bedoelde dus om ondertussen met mij te bellen. Doen we wel vaker. Goed gecombineerd. Dus so far, so good.

Nou weet ik waar ze normaal boodschappen gaat doen, en toen dacht ik: dat wordt een kort gesprekje. Geen probleem, bellen we snel weer. Maar we bleven maar babbelen en babbelen. ‘Zeg’, vroeg ik na een kwartier, ‘waar ga jij eigenlijk boodschappen doen? ‘Oh’, zegt ze, ‘ik ga twee kalkoenlapjes halen bij die goede slager’.

Ik lig meteen in een deuk van het lachen. Want die goede slager, moet je weten, die woont 14 kilometer verderop. Daar gaat ze dan, ik weet niet hoe lang, in de rij staan voor die twee kalkoenlapjes. En dan rijdt ze diezelfde 14 kilometer terug naar huis om ze te bakken en op te eten.

Nou ben ik absoluut voor kwaliteit, zowel in tijd als in andere dingen. Maar nu moest ik mij, toen ik een beetje uitgelachen was, toch even achter mijn oren krabben. 14 kilometer rijden voor twee kalkoenlapjes! Als ik dat spiegel aan hoe ik mijn tijd en geld besteed, dan zou mij dat te veel tijd en geld kosten, en het levert mij ook nog eens veel onrust op. Je mag mij voor gek verklaren, maar ik doe één keer per week mijn boodschappen aan de hand van mijn weekmenu. Nooit gedoe over wat ik zal gaan koken. En ik kook echt heel graag. Ik heb alles in huis wat nodig is die week. En ik houd geld over want er blijft mij tussendoor niks extra’s aan mijn vingers plakken bij de kassa.

Misschien ben ik wel teveel in controle of te gestructureerd, maar ik houd van een efficiënte manier van geld uitgeven en boodschappen doen. Op deze manier houd ik meer van beide over voor andere leuke, praktische en misschien ook noodzakelijke dingen.  En by the way, zo’n drie kilometer bij haar vandaan, ligt ook een hele goede slager. Heb ik haar subtiel aan herinnerd. Was ze blij mee. Heb ik haar mooi kunnen helpen om de volgende keren tijd over te houden voor die andere dingen.

Maar daar gaat het toch om! Dat je meer gedaan krijgt en meer overhoudt in minder tijd, zonder lek te gaan en leeg te lopen. Energy management. Het is niets anders dan goed voor jezelf zorgen en aan je bewustwording werken. Zorgen dat je lief bent voor jezelf en de ander. Slim omgaan met je tijd en geld. Leren accepteren dat het is wat het is en de bereidheid hebben om te doen wat nodig is. En dat is een magische formule.

Hoe zit het met jouw energy management? Houd jij tijd over? Of loop je te vaak te veel achter jezelf aan? En ga nou niet als een gek een efficiënts planning maken, want dat werkt toch niet. Kost teveel energie. Je helpt jezelf beter door eens rustig naar jouw tijdsbesteding te kijken. En dan kun je werkzaamheden of acties met elkaar gaan combineren en in de praktijk gaan brengen. Testen en bijsturen.

En nog even dit. Ik mocht er iets leuks van maken voor mijn wekelijkse mail, zei ze. Dus lieve vriendin, dank je wel voor jouw doldwaze inspiratie.

Als jij nog maar één ding zou kunnen doen, wat zou dat dan zijn?

Elke dag, elk moment, kunnen wij kiezen. We hebben alles in ons om te creëren. En toch laten we onszelf tegenhouden door van alles en nog wat. Gedachten, gevoelens, angsten, overtuigingen. Het zijn allemaal blokkades waarmee je jezelf beperkt om te zijn wie je wilt zijn. Of om te gaan doen wat je eigenlijk graag wilt doen. Hoeveel kansen heb jij al aan je voorbij laten gaan?

Ik ken het van mezelf ook. Ook al heb ik er tegenwoordig vele malen minder hinder van dan voorheen. Wat ik heb ontdekt, is hoe ik mezelf die vrijheid kan gunnen. En dat heeft alles te maken met het naar binnen gaan en opruimen wat niet meer dient. En dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is niet onmogelijk. Jij kunt dat ook.

Als ik bij mensen zie wat het met ze doet als ze door hun barrières breken, is werkelijk fantastisch. Er hangt een prachtige gloed over de mensen, gelaatstrekken worden zachter, verbindingen worden sterker en intenser. Maar vooral zie ik veel opluchting en vreugde. Er is meer verlichting en vrijheid. En dan komen de geïnspireerde acties.

Het vraagt moed om door zo’n barrière te breken. Want vaak zijn ze al lange tijd omhuld met schaamte, onzekerheid, minderwaardigheid en misschien wel moedeloosheid. Wat heb jij al geprobeerd om jouw leven leuker te maken? Of toch op z’n minst gemakkelijker? Ik heb ontdekt dat het doorbreken van de barrières en de weg naar binnen, de enige manier is om tot jouw hartenwens en zielsverlangen te komen.

Het begin van die weg is het gevoel dat jouw leven niet compleet is. Dat je bijvoorbeeld voelt en ervaart dat je steeds in eenzelfde soort situaties terecht komt. Dat je het gevoel hebt aan het leven te moeten trekken, terwijl je het bij anderen vooruit ziet gaan. Het hoeft niet altijd iets heel duidelijks te zijn. Het kan ook een gevoel zijn dat je niet kunt duiden. Zo’n gevoel dat er iets over je heen hangt dat jou bijvoorbeeld een continue gevoel geeft van zwaarte, of treurnis, of tekort. Het zijn maar enkele voorbeelden. Alles begint met de gewaarwording en het herkennen van dit soort van gevoelens.

Misschien ben je al bezig met bewustwording. Dan kun je al ervaren wat ik bedoel met wat hierboven allemaal staat. Als je nog niet zo bekend bent met bewustwording, dan kunnen dit soort signalen het begin zijn van jouw bewustwording. Een nieuw begin van iets moois. Want hoe groter jouw bewustwording, hoe groter de grip op jouw leven en het Plezier, de Liefde, de Eenvoud en de Kracht zich zullen laten zien. Het is de weg naar jouw plek op deze aarde. De weg naar de beste versie van jezelf. De weg naar wie jij graag wilt zijn.

Na de herkenning volgt het proces van erkenning. Het moment dat je er klaar voor bent om er iets mee te doen. Soms kan dat best wel even duren. Misschien is het gevoel van jouw blokkade nog zo comfortabel of hebbelijk om mee te leven, dat het niet nodig is om die aan te kijken. Misschien voel je je nog niet ellendig genoeg om er echt iets mee te doen. Wij mensen lopen het liefste weg voor onze pijn. Niemand wil pijn. Maar in onze persoonlijke ontwikkeling is de weg van het aankijken van onze blokkades de enige weg naar liefde en vrijheid. Op weg naar dat comfortabel leven waar we allemaal naar verlangen.  Ook al denken wij vaak dat pijn van buiten komt, onze pijn creëren wij meestal zelf. Je maakt allerlei bedenkingen. Je laat je leiden door emoties. Je reageert je af op anderen. Je loopt weg voor confrontaties. Maar daarmee houd je je weg van jezelf.

Het is volkomen menselijk en heel begrijpelijk dat we zo reageren. Juist omdat we geen pijn willen voelen. Alles wat jij hebt meegemaakt is de bodem voor de dag van vandaag. De manier van opgroeien. Je sociale omgeving. De ervaren (on)veiligheid. Jouw pestverleden. Alles. Zelfs het margrietje in het grasveld kan een bijdrage hebben geleverd aan hoe jij je vandaag voelt. Het is alleen niet meer de weg zoals jij jezelf gelukkig kunt maken. Het is tijd om jouw mind om te draaien. Om jouw bewustzijn te vergroten en jezelf de liefde te gunnen die jij bent.

Ik schrijf dit niet helemaal zomaar. Ik ben bezig met iets nieuws en daar vertel ik je binnenkort graag meer over. Wil je niets missen, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrieven. Het kan jouw leven zomaar veranderen.

Van gepest naar geluk(t)

Deze week een verhaal over de workshop ‘Van gepest naar geluk(t)’. Soms ben ik wel eens geneigd om te zeggen dat je pas gelukkig kunt worden als je iets ernstigs hebt meegemaakt. Binnen het verhaal van Krachtig Anders gaat dat natuurlijk over pesten. Maar de gedachte is wat kort door de bocht. Ik gun het trouwens niemand om iets ernstigs in zijn of haar leven mee te maken. Maar aan de andere kant, zijn het wel vaak de ernstige situaties die ons bewust doen worden wie we zijn en wat we graag willen.

Zelf heb ik lange tijd mijn leven laten bepalen door mijn pestverleden, ook al was ik bezig met persoonlijke ontwikkeling. Ik had het gepest zijn behoorlijk verdrongen, terwijl ik wel dagelijks de gevolgen ervan ervoer. De onzekerheid, geremdheid, groepsangst, niet durven opkomen voor mezelf, heel veel situaties goedpraten, aangevallen voelen. Dit is een greep uit mijn ‘assortiment’ van negatieve invloed.

Met de workshop wil ik jou helpen. Want als je je onder andere herkent in wat ik hierboven heb geschreven, dan gun ik je de gelukkige kant van het verhaal dat jij jezelf vertelt. Ik ga wel eerlijk met jou zijn. In één dag kom je niet van gepest naar geluk(t). Iemand anders ook niet. Maar ik kan je wel helpen om je bewustwording te vergroten en jou vanuit mij en de groep de steun te bieden die jij nodig hebt om jouw volgende stappen te gaan nemen. En iedere kleine stap is er één.

Mensen die mij kennen weten dat ik creatief ben. Letterlijk en figuurlijk. Voor mij is creativiteit belangrijk om mijn innerlijke wereld naar buiten te brengen. Het is communiceren op een andere manier. Creativiteit is namelijk de taal van het hart. En ook dat is onderdeel van de workshop. Hoe leuk is het om te ontdekken welke manier van communiceren bij jou past.

Als jij voelt dat dit met jou resoneert en dat je wel eens samen met andere gepesten wilt werken aan het ombuigen van de impact van pesten op jouw leven, dan is deze workshop iets voor jou. We werken trouwens in een kleine groep voor de intense positieve impact.